Mobiliteit12 okt '15 07:22

Wiebes erkent: opbrengst oldtimerregeling valt vies tegen

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris Wiebes van Financiën geeft toe dat de oldtimerregeling veel minder geld oplevert dan gepland. Uit onderzoek van Autobelangen blijkt dat van de 137 miljoen euro die hij met de maatregel wilde ophalen maximaal 50 miljoen binnenkomt.

Volgens Wiebes is de opbrengst nog lager dan zijn eigen ministerie eerder had berekend, zegt hij in het FD. De regeling zoals Wiebes' voorganger Frans Weekers die in 2013 bedacht, bepaalt dat de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting alleen geldt voor auto’s van 40 jaar en ouder. De Raad van State rekende destijds al voor dat de milieueffecten onduidelijk zijn en dat de handhaving van de regeling niet eenvoudig zal zijn.

Onacceptabel
CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vindt het onacceptabel dat er zo weinig blijkt te kloppen van de cijfers die Weekers aanvankelijk voorspiegelde. Het mag voor het milieu in Nederland een schrale troost zijn dat er door de toegenomen uitvoer inmiddels in Nederland aanzienlijk minder oldtimers rondrijden, maar als milieumaatregel is de regeling nooit bedoeld, benadrukt Omtzigt.

Schorsen
"Het ministerie heeft zowel bij de accijnzen als bij de oldtimers rekenmodellen gebruikt die geen rekening houden met gedragseffecten", zegt Omtzigt.

 

Wiebes is, ondanks de teleurstellende resultaten, niet van plan de regeling te veranderen. Omtzigt vindt dat een slecht idee. Vandaag wordt er over de kwestie gedebatteerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen