Mobiliteit22 apr '15 06:39Aangepast op 22 apr '15 08:19

Treinverkeer Duitsland en België ontregeld door staking

Auteur: BNR Webredactie

Nederland is vandaag een eiland als het gaat om vervoer over het spoor. Want zowel in België als in Duitsland liggen de treinen stil door een staking.

EPA
EPA

In Duitsland hebben machinisten van passagierstreinen vannacht om 2.00 uur het werk neergelegd. De staking in het personenvervoer duurt 43 uur. Dat meldt de vakbond van machinisten GDL.

Miljoenen reizigers zijn hierdoor getroffen. De Duitse spoorwegen, Deutsche Bahn, verwacht dat slechts vijftien tot zestig procent van de treinen in de regio (vooral stoptreinen) rijdt, over langere afstanden geldt dat voor ongeveer een derde van de voertuigen.

Ook de zogeheten S-Bahn, waarbij elektrische treinen onder meer grote steden met elkaar verbinden, is getroffen. Er zijn vervangende reisschema's ingesteld.

De staking is het gevolg van een slepend conflict tussen de machinisten en de staatsspoorwegen. De partijen liggen overhoop met elkaar over beloning en werktijden. Dinsdag legden machinisten in het goederenvervoer het werk al neer.

België
Ook in België ligt het treinverkeer plat. Daar is dinsdagavond om 22.00 uur een staking van 24 uur van start gegaan. Ook treinreizigers van en naar Nederland zijn gedupeerd, omdat ook alle internationale treinen uitvallen. Met de staking protesteert de socialistische vakbond voor de publieke sector ACOD tegen de bezuinigingen door de regering.

"Nederland lijkt nu net een schiereiland", zegt Ton Boon van NS. "Richting België kunnen we helemaal niet rijden en richting Duitsland ondervinden we nu ook veel hinder."

Op de website van NS is een overzicht te vinden van de treinen die door de stakingen uitvallen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen