Mobiliteit12 mrt '14 07:57Aangepast op 12 mrt '14 10:12

Nederlandse parkeergarages weer duurder

Auteur: BNR Webredactie

De auto stallen in een parkeergarage kost dit jaar zo'n 5 procent meer dan in 2013. Dat blijkt uit de Nationale Parkeertest van Detailhandel Nederland, die woensdag is gepresenteerd. Sinds 2010 zijn de prijzen gemiddeld genomen over Nederland met 26 procent gestegen.

Voor het onderzoek zijn 80 garages door heel Nederland onder de loep genomen. In Amsterdam staan traditiegetrouw de duurste garages. Zo betaal je in de Dam/Bijenkorfgarage en de Kolkgarage in hartje centrum 5,71 euro per uur.

Den Haag uitschieter
De sterkste prijsstijgingen zijn dit jaar te vinden in Den Haag; in de Markthofgarage en de Pleingarage stegen de prijzen met respectievelijk 50 en 44 procent. Ook viel het de onderzoekers op dat er in een deel van de parkeergarages de tarieven op het oog gelijk bleven, maar dat er minder tijd werd gekocht voor hetzelfde geld. Zo betaalde een automobilist vorig jaar in de Amsterdamse Markenhovengarage 50 cent voor 8 minuten, terwijl je voor hetzelfde geld dit jaar 7 minuten krijgt.

In ongeveer twee derde van de onderzochte garages stegen de tarieven niet. Anderzijds worden volgens Detailhandel Nederland in 15 procent van de parkeergarages tarieven berekend aan de hand van een 'onredelijke, verwarrende tijdseenheid'. Zo kan het zijn dat per uur wordt betaald, terwijl er veel korter wordt geparkeerd.

De prijzen lopen landelijk nogal uiteen. Zo zit er tussen de duurste en de goedkoopste van de onderzochte garages maar liefst 4,91 euro verschil in het uurtarief. Het gemiddelde tarief per uur is 2,73 euro.

Overzicht prijzen

Duurste garages:

- Dam/Bijenkorf Amsterdam: 5,71 euro per uur

- De Kolk Amsterdam: 5,71 euro per uur

- Centre Amsterdam: 5 euro per uur

- The Bank Amsterdam: 5 euro per uur

- Waterlooplein Amsterdam: 5 euro per uur

Goedkoopste garages:

- Vier Meren Hoofddorp: 0,80 euro per uur

- Centrumgarage Hoofddorp: 1,11 euro per uur

- Kweeklust Gorinchem: 1,20 euro per uur

- Kousteenseweg Middelburg: 1,30 euro per uur

- Geere Middelburg: 1,30 euro per uur

660 miljoen euro
Parkeerautomaten en -vergunningen leveren de gemeenten in Nederland dit jaar zo'n 660 miljoen euro op, meldt het CBS woensdag. De parkeerbelasting, het totaal dat wordt opgehaald met de vergunningen en automaten, was in 2013 goed voor 645 miljoen euro en in 2010 nog maar voor 566 miljoen euro. Amsterdam is de grootverdiener met 162 miljoen euro aan parkeerbelasting.

In totaal zijn er 155 gemeenten in Nederland die geld binnenkrijgen door parkeerbelasting. Dat aantal is redelijk stabiel, maar het bedrag stijgt toch doordat gemeenten steeds meer geld vragen en de zones voor betaald parkeren uitbreiden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen