Mobiliteit30 mei '14 14:51

Treinen over 2 weken weer allemaal schoon

Auteur: Marjan van den Berg

Ook al steken de schoonmakers sinds gisteren de handen weer uit de mouwen, toch duurt het nog wel een week of twee voordat alle treinen weer schoon zijn. Aan de inzet ligt het niet: er wordt extra personeel ingezet en zelfs de managers poetsen mee.

Gisteren gingen de schoonmakers weer aan het werk na twee maanden te hebben gestaakt. In treinen en stations heeft het afval zich in die periode opgehoopt.

Volgens directeur Ruud Danklof van schoonmaakbedrijf Hago, dat de NS-treinen reinigt, valt de termijn van twee weken nog wel mee gezien het grote aantal treinen dat moet worden schoongemaakt. “Als je kijkt naar het totaal materieelaanbod, dan is dat niet lang.”

Om de inhaalslag te maken, zet Hago extra personeel in. Danklof: “Dat betekent dat wij tussen de 150 en 200 full time-schoonmakers extra inzetten. Dat is 60 à 70 procent extra capaciteit op de bestaande bezetting.”

Management poetst mee
Daarnaast poetsen ook de managers mee, inclusief de directeur zelf. Danklof: “Wij zijn inderdaad met een vijftiental mensen – management en kantoorpersoneel – de handen uit de mouwen aan het steken om onze schoonmakers (…) te ondersteunen.”

Volgens de directeur is dit ook bedoeld als een gebaar richting de schoonmakers. “Als ik nu kijk hoe de motivatie is en hoe mensen erop reageren, dan is dat heel erg positief. En dat geldt ook voor die reiziger. Die ziet dat wij met alle macht proberen zo snel mogelijk die trein schoon te krijgen. Dat wordt ontzettend gewaardeerd.”

Hago telt in totaal zo'n 10.000 werknemers. Daarvan worden er normaal 600 ingezet bij de NS. Hago is daarnaast verantwoordelijk voor het schoonmaakwerk in de metro's en stations van het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB. Ook daar wordt extra personeel ingezet.

Volgens Hago deed ongeveer 30 tot 40 procent van de treinschoonmakers in de afgelopen maanden mee aan de stakingsacties. In de hele schoonmaakbranche werken zeker 150.000 mensen. FNV schatte het aantal stakers in de laatste dagen van de acties op meer dan 2000.

De schoonmakers staakten, met succes, voor meer loon en doorbetaling bij ziekte.

Gerelateerde artikelen