Mobiliteit12 mrt '14 12:13

NS in actie tegen agressie

Auteur: BNR Webredactie

Onder het motto 'Handen af van onze collega's' voert de NS de komende drie weken een publiekscampagne tegen agressie en geweld tegen het personeel.

De actie met onder meer posters, filmpjes en de website handenaf.nl wil het publiek bewust maken van de problemen met agressie. “Natuurlijk gaat niet altijd alles goed, maar we er in ieder geval een halt aan toeroepen dat mensen bij het minste of geringste agressief worden”, zegt NS-woordvoerder Lucas Stassen.

In het afgelopen jaar waren er in de treinen en op de stations volgens de NS 6461 meldingen van agressie. 774 hiervan waren volgens de NS ernstig. Met ernstig bedoelt de NS onder meer diefstal, beroving, het gebruik van of dreigen met een wapen en spugen. In de andere gevallen was er sprake van intimidatie, wangedrag, vandalisme en schelden. Maandelijks raken 13 medewerkers door agressie gewond.

Maatregelen
De NS besteedt elk jaar ruim 100 miljoen euro aan het bevorderen van de veiligheid, onder meer door cameratoezicht, veiligheidsteams (ruim 660 medewerkers) en trainingen. Alle hoofdconducteurs zijn buitengewoon opsporingsambtenaar. Verder worden beveiligers ingehuurd die weten hoe ze in onveilige situaties moeten optreden. Tot in de late uren worden er rondes gelopen op stations en zijn er controles bij de in- en uitgangen.

Maar dat is niet genoeg, zegt Stassen. Daarom is deze campagne nodig. “We kunnen dat niet alleen. We hebben de politiek nodig, de reizigers zelf en de samenleving. Net als met het ambulancepersoneel willen we nu aandacht vragen voor dit maatschappelijke probleem.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen