Mobiliteit1 jun '15 18:21

'Marktverziekende vliegtickets Golfmaatschappijen grootste bedreiging KLM'

Auteur: Thijs Baas

Het grootste gevaar voor Air France-KLM is op dit moment niet de vlucht van arbeidsplaatsen naar Parijs, maar de gesubsidieerde tickets van Golfluchtvaartmaatschappijen die de markt verzieken met te goedkope tickets. Dat zegt Joop Hofland van Vakbond de Unie tegen BNR.

Foto: ANP
Foto: ANP

Dáár ligt dan ook de belangrijkste uitdaging voor KLM, zegt Hofland. Het heeft er vooral alle schijn van dat aan de top flink wordt gebakkelijd over de zeggenschap binnen het bedrijf. Want al om praktische redenen is de kans niet heel groot dat vluchten en vliegtuigen worden overgeheveld, zegt Hoogland, die zich niettemin verbaast over het feit dat fusie-afspraken in 2010 zijn bijgesteld, zoals de Volkskrant vanochtend meldde. "Er loeren wel andere gevaren op KLM op dit moment, maar ik vraag me wel af waarom die afspraken uit 2003 zijn afgezwakt."

 

De banen bij KLM en op Schiphol zouden behouden blijven, was de garantie die Air France deed toen de luchtvaartmaatschappijen in 2003 fuseerden. Maar uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat die afspraken niet veel waard zijn. Het is daarom goed dat nu naar buiten is gekomen dat gemaakte afspraken door toenmalig minister Camiel Eurlings zijn bijgesteld, zegt Hofland. "Want ook het politieke spel aan de top gaat over de vraag wie er beslist over waar uiteindelijk wel of niet een KLM-toestel vliegt of onderhouden wordt."

Voor Hofland is vooral van belang dat de zeggenschap over KLM op Schiphol blijft. "Je wilt zoveel mogelijk in je eigen onderneming te besluiten hebben. In zekere zin zijn er altijd bedreigingen als je aan het fuseren bent. We zien ook werk naar Parijs gaan, maar het grootste deel van de operatie kun je niet zomaar verplaatsen; je kunt niet zomaar tien 747's vanaf Charles de Gaulle laten vliegen. En in die zin is dat niet de grootste bedreiging voor KLM, naar onze mening." 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen