Mobiliteit18 aug '15 12:33

Bendes stelen duizenden liters benzine door middel van hack

Auteur: Madelon Meester

Internationale bendes stelen duizenden liters brandstof door bij tankstations benzinepompen te hacken. Met grote omgebouwde bestelwagens en laadruimtes vol tanks, tanken ze tot tienduizend liter per keer. Dat zegt Jean-Pierre van Dijk, van de Belgische Petroleum Federatie.

"Het gaat het om zeer goed georganiseerde bendes, die over de nodige technische kennis en middelen beschikken om de brandstofpompen zodanig te bewerken dat het controlesysteem wordt omzeild en zij ongehinderd kunnen tanken", zegt Van Dijk. Volgens hem speelt het probleem niet alleen in België, maar ook in andere landen, waaronder Nederland. "Het gaat waarschijnlijk om bendes die de brandstof internationaal verhandelen." 

Hacken
Hoe ze de software hacken, is volgens Van Dijk niet bekend. "Maar het is duidelijk dat ze vertrouwd zijn met de pompinstallaties. Ze weten precies wat ze ongedaan moeten maken en wat zij moeten aansluiten zodat de pomp blijft werken."

Maatregelen
Op deze manier worden duizenden liters in één keer gestolen. Voor grote pomphouders is dit enorme aantal al problematisch, maar voor kleine tankstations die niet behoren tot grote petroleummaatschappijen al helemaal. Van Dijk raadt eigenaars van tankstations aan extra mechanische-, elektronische- en softwaremaatregelen nemen.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen