Mobiliteit12 okt '15 06:57Aangepast op 12 okt '15 10:36

Investeren in schone auto's voordeliger dan investeren in ov

Auteur: BNR Webredactie

Wie vervoer duurzamer wil maken, kan beter niet investeren in openbaar vervoer. Elektrisch rijden bijvoorbeeld, telewerken of bouwen naast een station, zijn veel effectievere manieren om CO2 terug te dringen, staat in het promotieonderzoek van Ties Brands van de Universiteit Twente.

Foto: ANP
Foto: ANP

Het onderzoek werd verricht in Amsterdam, maar de systematiek is overal hetzelfde, concludeert Brands. In verhouding tot de benodigde investeringen zijn OV-maatregelen niet echt effectief bij het terugdringen van CO2: het kost 1,10 euro per kilo CO2. Strengere milieu-eisen aan voertuigen kosten 'slechts' 11 cent per kilo CO2 en ook het stimuleren van elektrisch rijden blijkt met 35 cent per kilo CO2-uitstoot een stuk effectiever, volgens het onderzoek.

Koppig
Brands: "Het blijkt heel moeilijk om met beter openbaar vervoer mensen te overtuigen uit de auto te stappen."

 

Hoe aantrekkelijk je bus of trein ook maakt, mensen zijn koppig en zullen pas bij grote winst de overstap maken. Daarbij zit het openbaar vervoer zo'n beetje aan zijn max qua aantrekkelijkheid, het alternatief is het autoverkeer minder aantrekkelijk te maken. Pas dan zullen mensen bereid zijn over te stappen, denkt de onderzoeker.

Tegenbeweging
Daarnaast zie je een tegeneffect: sommige mensen die vroeger volledig met het openbaar vervoer reisden, zullen na de aanleg van een P+R vaker kiezen voor de auto, om sneller aan de rand van de stad te komen, voordat ze het openbaar vervoer instappen.

Brands heeft aan de hand van een verkeersmodel, die het gedrag van verkeersdeelnemers modelleert, de effecten van maatregelen zoals het verhogen van frequenties van openbaar vervoer bepaald.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen