'NS en AnsaldoBreda hebben allebei boter op het hoofd'
Een Fyra-modeltreintje kan je terugbrengen naar de speelgoedwinkel. Maar hoe werkt dat als er miljarden mee gemoeid zijn?
AnsaldoBreda eist vandaag voor de rechtbank in Utrecht dat de Nederlandse Spoorwegen gewoon voor de bestelde Fyra's betaalt. De treinen zitten vol fouten en haperen aan alle kanten. Dat is voor de NS en de Belgische Spoorwegen nu juist reden om niet te betalen.
Volgens Chris Jansen is hoogleraar contractenrecht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, werkt het met een trein eigenlijk hetzelfde als met een modeltrein. "Als je een trein bestelt en hij doet het niet, kan je natuurlijk aanspraak maken op 'maak het in orde en als je het niet in orde kan maken, geef me dan maar een andere'."
Of er eens kans is dat de NS die treinen toch moet afnemen? Jansen: "Dat vraag ik me toch wel af hoor. Eris van alles aan de hand met die treinen, ik denk dat het vooral een discussie wordt over wie er op de financiële blaren moet zitten. Dat wordt de inzet van de juridische procedures, waarvan vandaag de openingszet wordt gedaan."
Denkfout
Belangrijk is dat uitgezocht wordt waar in het productieproces grote denkfouten zijn gemaakt, gelooft Jansen. "Die hebben ertoe geleid dat we met de treinen zitten waar alle kabels onderuit hangen en waarvan de deuren niet goed functioneren."
Boter op het hoofd
De kans is klein, maar het is niet helemáál uitgesloten dat AnsaldoBreda en de NS toch samen verder moeten, denkt hij. "Als het gaat om makkelijk te verhelpen gebreken, en met name ook de NS veel boter op het hoofd heeft in de zin dat veel van de oorzaken te wijten zijn aan de NS zelf en niet zozeer aan uitvoeringsfouten van AnsaldoBreda, zou er nog wel een kans zijn. Maar ik denk dat er zoveel rommel in dit dossier zit dat beide partijen enorm veel boter op het hoofd hebben. Daarom acht ik de kans niet zo groot."