Mobiliteit10 apr '15 16:13

'Bombardier overweegt afsplitsing treintak'

Auteur: BNR Webredactie

De Canadese producent van vliegtuigen en treinen Bombardier overweegt zijn spooronderdeel af te splitsen via een verkoop of een beursgang. Dat meldden ingewijden rond het bedrijf aan persbureau Reuters.

De bekende gele dubbeldekkers zijn gemaakt door Bombardier.
De bekende gele dubbeldekkers zijn gemaakt door Bombardier. (ANP)

Het transportonderdeel van Bombardier maakt onder meer metro's, trams, hogesnelheidstreinen, aandrijf- en signaleringssystemen. Er werken bijna 40.000 mensen bij de divisie. De waarde zou circa 4,7 miljard euro bedragen. Er worden volgens de bronnen al gesprekken gevoerd met de banken over een afsplitsing.

Dubbeldekkers
Door een verkoop van het transportonderdeel zou Bombardier zich beter kunnen richten op zijn vliegtuigactiviteiten. Daar heeft het bedrijf te maken gehad met vertragingen bij projecten en kostenoverschrijdingen. Vanwege die problemen leed het bedrijf vorig jaar zijn eerste verlies in bijna tien jaar.

De treinen van Bombardier zijn nadrukkelijk zichtbaar in Nederland. Zo rijden er ruim 200 dubbeldekkers rond van het Canadese treinendivisie, waarvan het hoofdkantoor in Berlijn staat. Daarnaast ontwikkelde het (samen met Siemens) de huidige Sprinters en de TRAXX-locomotief die wordt ingezet op het HSL-traject.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen