
Gisteren vroeg nog één van Nederlands grootste autodealers, Koops Furness, uitstel van betaling aan. Koops Furness is na Pouw de tweede grote dealerholding die dit jaar surseance moet aanvragen. Toch liggen er nog genoeg kansen, meent Huyskens. "Veel dealers bemoeien zich nu ook met verhuurconcepten, zijn bezig met elektrische fietsen en scooters, dus hun rol in de mobiliteit zal blijven. Maar ze zullen wel moeten kijken naar wat de klant wil de komende jaren."
Het beeld dat het uitsluitend gaat om faillissementen wil Huyskens graag weerleggen. "Schaalvergroting is een ontwikkeling die al enkele jaren geleden is ingezet in meerdere branches. Er zijn net zoveel overnames als faillissementen, die het nieuws niet halen. Vroeger had je op elke straathoek een dealervestiging en een showroom van vrijwel elk merk. Nu wordt er heel veel samengevoegd en wordt er uit kostenoogpunt gekeken naar vermindering van het aantal outlets."
Gezond draaien
Maar daarnaast verandert het autogebruik in de loop der jaren, bevestigt Huyskens. "Als je kijkt naar het langjarig gemiddelde, dan zit je op 480.000 auto's per jaar, dit jaar hopen we op 400.000 uit te komen, maar drie jaar geleden zaten we nog boven de 500.000. Dan kom je op ongeveer 175 nieuwe auto's per dealervestiging, terwijl het niveau om gezond te kunnen draaien net iets hoger ligt. Dat betekent dat je met de huidige 2.250 dealers en 500.000 auto's per jaar je op een gezond niveau zit."
Dat de gemiddelde leeftijd van een auto steeds hoger wordt is natuurlijk niet erg, beaamt Huyskens. "Als je ze maar goed blijft onderhouden. Een dealer leeft ook van de verkoop van gebruikte auto's en dat kachelt lekker door. We hebben nog altijd één van de jongste, schoonste en zuinigste wagenparken van Europa, alleen het gebruik en de status van de auto verandert in Nederland. We maken gebruik van andere vormen van mobiliteit en daar kan een dealer altijd nog een rol in blijven spelen."