Mobiliteit14 aug '14 08:10Aangepast op 14 aug '14 13:30

Saab-soap krijgt vervolg: opnieuw in financiële problemen

Auteur: Pieter van den Akker

Autofabrikant Saab zit opnieuw in de problemen. NEVS, de nieuwe eigenaar van het Zweedse automerk, kampt met financiële problemen, waardoor de productie van nieuwe auto's stilligt. NEVS zegt in een verklaring dat een mogelijk faillissement niet aan de orde is.

Wouter Karssen, presentator van de Nationale Autoshow, legt uit wat er aan de hand is: "Het gaat eigenlijk om een relatief kleine schuld, maar de leveranciers krijgen op dit moment niet betaald. Er is er één die over 16 duizend een verzoek voor een faillissement bij de rechtbank had ingediend.”

Waar gaat NEVS het geld vandaan halen?
“Nu hebben ze even geen cash. Maar er zijn allerlei partijen die geïnteresseerd zijn om op lange termijn samen te werken, met name uit China. Dit is het verhaal dat we bij Victor Muller ook elke keer hoorden: ‘het geld komt eraan’. Dat is ook het verhaal bij NEVS. Ik vind het altijd moeilijk om echt te bepalen of het helemaal klopt. Voorlopig hebben ze even niks. Maar het zou kunnen dat ze straks ineens wel genoeg geld hebben om echt een autofabriek te gaan runnen.”

Ondertussen ligt de productie van de nieuwe Saab stil. Was die er überhaupt, die productie?
“Ja, ze hebben heel kort een aantal auto’s weer gebouwd. Maar het is een heel klein aantal. De productie lag alweer een tijdje stil, maar ze willen uiteindelijk elektrische auto’s gaan bouwen. Op zich zijn de gevolgen nog niet zo heel erg groot voor dat plan."

 

Geloven mensen er nog wel in?
“De echte diehard Saab-fans geloven er nog wel in, maar ik heb een beetje van: ‘ik zie het allemaal wel’. Het verhaal herhaalt zich elke keer weer.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen