Mobiliteit2 aug '13 09:01Aangepast op 2 aug '13 11:44

Werklozen moeten bussen veiliger maken

Auteur: Karin Backx

Openbaar vervoerbedrijf Connexxion wil langdurig werklozen inzetten als toezichthouders in bussen en treinen. Ook moeten stadswachten bijspringen in bussen en trams. Maar om dat mogelijk te maken is een wetswijziging nodig.

Volgens Hendri Beltman van Connexxion mag Connexxion zelf geen beveiligers inhuren. "Dat mogen we niet van wet. Toezichthouders in het openbaar vervoer moeten in dienst zijn van het OV-bedrijf. We kunnen niet zomaar mensen aannemen. Dan moeten ze op de loonlijst, en dat kost een hoop geld."

UWV
Connexxion wil een flexibelere inzet en met een wetswijziging kunnen ze bijvoorbeeld samen gaan werken met het UWV. "We willen het mogelijk maken om beveiligingsbedrijven werkervaringsplaatsen te laten geven bij vervoersbedrijven. Vervolgens het certificaat "beveiliger" laten behalen en dan zijn we al een heel eind verder."

Volgens Beltman is het niet zozeer een goedkopere optie voor het bedrijf. "Het gaat er om dat we ook mensen uit de bak van het UWV halen en daardoor werklozen weer een kans geven om terug te keren op de arbeidsmarkt. En vervolgens het certificaat beveiliger halen."

Incidenten
Maar Beltman geeft wel toe dat er ook wel een kostenaspect aan zit. "Wij vinden ook dat het Rijk moet opdraaien voor die kosten. Er is tot 31 januari van dit jaar een proef gehouden van 17 maanden met verbeterd toezicht van alle openbaar vervoersbedrijven samen. En daaruit bleek dat door de extra inzet van toezichthouders het aantal ernstig incidenten met maar liefst 25 procent is gedaald. En het tevredenheids- en veiligheidsgevoel van de chauffeur en passagiers is gestegen van een 6 naar een 7,2."

De veiligheid moet volgens Beltman uit de concurrentiesfeer worden gehaald. "Er moet gewoon een basisnorm komen in Nederland op grond waarvan iedere opdrachtgever weet van dat hebben we nodig voor sociale veiligheid, voor het veilige gevoel van de passagiers en dat kost geld."Beltman vindt dat daar een basisnorm voor moet komen.

Concurreren
Betty de Boer, VVD-Kamerlid vindt dat je niet alles moet afschuiven op de overheid. "Ik begrijp het voorstel best, het zou voor hun een besparing opleveren. Alleen concurrentie wil ook zeggen dat je mag concurreren op veiligheid. Dus ik zou zeggen Connexxion doe je uiterste best het openbaar vervoer zo veilig mogelijk te laten zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen