Mobiliteit6 mei '13 14:44

Deel Dordrecht gevaarlijk dicht op het spoor

Auteur: Mijke Hurkx

Net nadat de trein langs Dordrecht raasde, explodeerde deze in het Belgische Wetteren. Een wake-upcall voor locoburgemeester Piet Sleeking. Hij pleit voor een spoor buiten de bebouwde kom voor gevaarlijke stoffen.

"Dit incident drukt ons wederom met de neus op de feiten", begint de locoburgemeester van Dordrecht. "We zijn ons nu nog meer bewust van het feit dat het risico hier onacceptabel is."

Tussen Antwerpen en Amsterdam loopt een treinverbinding waar zowel personen- als goederentreinen rijden. "Met name tussen Rotterdam en Antwerpen worden regelmatig gevaarlijke stoffen vervoerd, brandbare stoffen en gassen. Het gaat om tientallen treinen per dag", zegt Sleeking. "Die rijden langs een heel dichtbevolkt gebied, langs deze spoorlijn wonen echt tienduizenden mensen."

De afgelopen jaren is in dit deel van de stad een bouwstop ingevoerd om het risico langs het spoor te beperken, zegt de locoburgemeester. "Er zijn hier bewust minder scholen en er is minder kinderopvang, omdat men zich bewust is van de risico's. Maar er staan hier ook kantoren en huizen die al meer dan 100 jaar bestaan."

ROBEL-lijn
"We willen zo snel mogelijk in fases een aantal maatregelen doorvoeren op het spoor, die nu makkelijk kunnen worden uitgevoerd. Op de lange termijn willen we een apart spoor tussen Rotterdam en België, de zogenaamde ROBEL-lijn. Dit spoor zal buiten het bebouwde gebied gelegd worden, en zo zal dit gebied, Dordrecht - Zwijndrecht van een enorm probleem zijn verlost."

In de nacht van vrijdag op zaterdag ontspoorde explodeerde een goederentrein vol chemicaliën ter hoogte van het Belgische Wetteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen