Mobiliteit20 mei '14 18:53

Saab-productie tijdelijk opgeschort

Auteur: BNR Webredactie

De productie van Saab-personenauto's wordt tijdelijk opgeschort. Dat meldt het consortium National Electric Vehicle Sweden (NEVS), dat Saab in 2012 in handen kreeg.

De redenen voor de productiestop zijn enerzijds financiële problemen, anderzijds voorbereidingen voor de ontwikkeling van een nieuw productieplatform voor toekomstige modellen. NEVS, dat overwegend bestaat uit Chinese investeerders, tekende onlangs een overeenkomst met een grote internationale fabrikant voor de ontwikkeling van het platform. Een andere internationale speler zou in het bedrijf willen investeren. De onderhandelingen daarover zijn nog gaande.

“Hoewel de vooruitzichten voor de lange termijn voor NEVS zeer opwindend zijn, kampen we voor de korte termijn met een financieel probleem'', meldt NEVS. De basis daarvoor is dat Qingbo Investment Co niet aan zijn contractuele verplichting heeft voldaan om de productie van Saabs te financieren.

NME
Daardoor heeft grootaandeelhouder National Modern Energy (NME) aan het begin van dit jaar besloten zich op te werpen als enige geldschieter van het bedrijf. “Recent heeft NME moeten concluderen dat het ondanks grote inspanningen niet in staat is geweest om NEVS in het gewenste tempo van geld te voorzien.''

NEVS produceerde dagelijks 6 Saabs. Naast het opschorten van de productie, gaat het bedrijf minder gebruik maken van externe adviseurs. Diverse Zweedse media melden dat de productie voor 4 weken wordt stilgelegd, maar NEVS geeft zelf geen termijn aan.

Het consortium nam in 2012 het roer bij Saab over van Victor Muller, de topman van Spyker Cars.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen