Mobiliteit5 mrt '13 06:10Aangepast op 5 mrt '13 08:42

Victor Muller onder vuur in fraudezaak

Auteur: Fleur de Bruijn

De Russische bankier Vladimir Antonov lijkt veel langer en directer betrokken te zijn geweest bij de overname van Saab dan Spyker-topman Victor Muller tot nu toe zegt.

Bij de deal tussen Spyker en Saab eiste de Zweedse overheid en General Motors dat de Rus vertrok als aandeelhouder. Muller kocht Antonov voor miljoenen uit, maar dat geld leende hij weer van diezelfde Antonov. Dit schrijft het Financieele Dagblad dinsdag.

Diefstal en witwassen
"Nu komt de zaak op scherp te staan want eind 2011 is de bank van Antonov genationaliseerd. Er waren verdenkingen van fraude, diefstal en witwassen. De overheid heeft de macht gegrepen en sindsdien is daar een curator aan de slag die aan het spitten is in de geldstromen. Deze curator heeft zich nu gemeld bij Victor Muller en gezegd: er zijn miljoenen naar jou gegaan, dat is wellicht illegaal geld en had je niet wat beter onderzoek moeten verrichten naar de herkomst van het geld.” Dit zegt FD-redacteur Mathijs Schiffers.

Vennootschappen
De vraag is, legt Schiffers uit, of Antonov wel vertrokken is bij Spyker toen de overname van Saab plaatsvond. “Hij is indirect betrokken gebleven, dat weten we, maar er gaan ook veel verhalen dat hij direct betrokken is gebleven. Hij zou via allemaal vennootschappen aandeelhouder zijn gebleven van Spyker, wat later Swedish Automobile ging heten.”

Geldstromen
En dat terwijl de Zweedse overheid en General Motors bij de overname van Saab door Spyker juist als voorwaarde had gesteld dat Antonov geen aandeelhouder mocht zijn. “De Zweedse overheid heeft alles goedgekeurd. Die heeft de partijen ook tegen het licht gehouden en blijkbaar hebben zij niets kunnen vinden. Maar het is natuurlijk ook niet zo makkelijk om die geldstromen in kaart te brengen. Er is wel vaak eerst iets nodig alvorens dat een beetje inzichtelijk wordt en een faillissement kan helpen, want dan krijgt een curator toegang tot allemaal stukken die anders niet openbaar worden.”

Muller: niets te verwijten
En Muller, wat zegt hij op dit verhaal? “Hij zegt dat hem niets te verwijten valt, allereerst, want het geld is niet in kistjes aangedragen, het is allemaal via officiële bankrekeningen gegaan en allemaal partijen hebben daar controle op kunnen uitoefenen. Bovendien gelooft hij nog heilig in de onschuld van Antonov, die zou het slachtoffer zijn geworden van een politiek complot. Antonov had namelijk een krant in zijn imperium en die krant was kritisch op de regering in Litouwen en daar zou hij het slachtoffer van zijn geworden.”

Rasopportunist
Spykerwatcher Maarten van der Pas denkt niet dat Muller zich laat afschrikken door deze affaire. "Het is een rasopportunist. Spyker moet door, moet een succes worden, dus hij zal gewoon door blijven gaan." En dan kom je uiteindelijk uit bij mensen van het kaliber Antonov. "In de geschiedenis van Spyker worden de geldschieters steeds exotischer. Hij begon in Nederland met gerespecteerde partijen, maar in Nederland hoeft hij inmiddels niet meer aan te kloppen bij een bank."

Voorlopig blijft ook Antonov volharden in zijn onschuld, maar er hangt een zweem van witwassen en fraude om hem heen. "Hij is tot nu toe nog nooit veroordeeld - dus onschuldig - maar het lijkt me dat Muller dat ook geweten moet hebben. Het is moeilijk te zeggen of hij nou tot in het naadje had moeten nagaan waar het geld van Antonov vandaan kwam."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen