Mobiliteit19 aug '14 18:56

VS verbiedt vluchten over Syrie: weinig routes over

Auteur: Pieter van den Akker

Amerikaanse vliegtuigen mogen niet langer over Syrië vliegen. De luchtvaartautoriteit FAA vindt het gebied daarvoor te gevaarlijk. En dat terwijl Air-France KLM al sinds oktober vorig jaar niet meer over Syrië vliegt. Een opmerkelijke stap, zegt Benno Baksteen, voorzitter van de Dutch Expat Group Aviation Safety.

Grensgebied tussen Syrie en Israel
Grensgebied tussen Syrie en Israel

"Ze hebben altijd eerder gezegd dat ze het ten sterkte ontraden. En: ‘wil je er toch overheen vliegen, dan moet je ons even bellen”, zegt Baksteen op BNR over de opstelling van de FAA.

Halfslachtig
Amerikaanse maatschappijen meden het Syrische luchtruim al een tijdlang, aldus Baksteen. “Dus waarom het nu precies verboden is, is niet helemaal duidelijk. Ze zeggen dat ze nog eens naar de informatie hebben bekeken. Dat is 1. En de andere kant is: eigenlijk wil toch niemand meer eroverheen vliegen, dus verbieden ze het maar. Het is eigenlijk een beetje halfslachtig.”

Het vliegen boven Irak heeft de FAA ook al verboden, het luchtruim van Oekraïne is onveilig en Rusland dreigt zijn luchtruim te sluiten. Welke routes blijven er dan nog over?  “Niet zoveel meer”, antwoordt hij. “Of je moet zolang het nog kan boven Siberië vliegen. Maar dat is ook ’in discussie’. Dan blijft er nog maar één route over. Dat is de route ten zuiden van de conflictgebieden, beter gezegd tussen Libië en Syrië door. Dat wil zeggen: over Turkije en Saoedi-Arabië en dan naar het Verre Oosten. Dat is om natuurlijk.”

Of luchtvaartmaatschappijen de gevolgen daarvan echt gaan voelen, hangt vooral af van de richting van waaruit ze vliegen. Baksteen: “Kom je uit Italië, Spanje of Griekenland, dan maakt het niet zoveel uit. Dan is het al een route die vrij dichtbij de meest optimale ligt. Kom je noordelijker – Engeland, Nederland, Scandinavië, Duitsland – dan is het behoorlijk om.”

Tickets duurder
Dat betekent niet alleen meer brandstofkosten (‘dat valt nog wel mee: een uur omvliegen kost per passagier een tientje’), maar de operationele kosten vallen driemaal zo hoog uit. “Dan zit je zo op 30 euro per passagier per uur."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen