Mobiliteit10 jun '13 23:23Aangepast op 10 jun '13 23:45

Rechtbank VS verwerpt aanklacht Spyker tegen GM

Auteur: Thijs Baas

De eis van 3 miljard dollar van Spyker tegen General Motors is afgewezen door een federale Amerikaanse rechtbank.

De rechter bepaalde dat de Amerikaanse autofabrikant het recht heeft om de verkoop te blokkeren van een fabriek die zijn technologie gebruikt.

Spyker klaagde GM in augustus 2012 aan omdat de autofabrikant een deal met Zhejiang Youngman Lotus probeerde te dwarsbomen en een mogelijke concurrent op de groeiende Chinese markt de voet dwars probeert te zetten.

Hoorzitting
"General Motors had een contractueel recht om de transactie goed te keuren of af te wijzen", zei rechter Gershwin Drain tijdens de hoorzitting in Detroit. "De rechtbank heeft besloten de zaak te seponeren." Volgens de rechter was de deal rond de overname van Saab door Spyker, waarbij GM het recht kreeg om een overname tegen te houden, "duidelijk, eenduidig en absoluut".

GM zou dan ook niet gehandeld hebben met de intentie om Saab te beschadigen. "We zijn blij met de uitspraak om de zaak te seponeren, wat volgens ons de juiste uitkomst is", zei GM-woordvoerder Dave Roman in een e-mail.

Hoger beroep
Spyker-baas Victor Muller, aanwezig bij de zitting, liet nog niets los over een eventueel hoger beroep. "We wachten het afschrift van de uitspraak af. Dan maken we pas een afweging", zei hij tegen Reuters. De rechter liet weten in een later stadium met een gedetailleerde uitleg te komen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen