Mobiliteit25 nov '14 16:51

Noorse prijsvechter haalt woede KLM, Air France en Lufthansa op de hals

Auteur: BNR Webredactie

De Noorse prijsvechter Norwegian Air International wil met goedkoop Thais cabinepersoneel van Europa naar Amerika gaan vliegen. Dat is oneerlijke concurrentie en het zou liefst 9 miljoen Europese banen in gevaar brengen. Dat beweren onder andere KLM, Air France en Lufthansa. Deze noodkreet hebben zij op papier gezet en naar de Europese Commissie gestuurd.

“Ik denk dat ze het totaal aantal banen hebben genomen van mensen die in de luchtvaartsector werken", legt Hans Heerkens, luchtvaartdeskundige aan de Technische Universiteit Twente, uit op BNR. "En dan hangt het er nog van af wat je precies tot de luchtvaartsector rekent. Die banen zijn natuurlijk niet allemaal in gevaar. Maar sommige banen wel.”

Niet alleen luchtvaartprobleem
Heerkens noemt het ‘op zich terecht dat er aandacht voor wordt gevraagd, maar het is niet alleen een luchtvaartprobleem’. “Je kunt ook niet alle kwalen van luchtvaartmaatschappijen wijten aan dit soort arbeidswetgeving. Wat er wel aan de hand is, is dat de arbeidswetgeving in de Europese Unie niet uniform is geregeld."
 

Noorwegen, waar de maatschappij gevestigd is, is geen deel van de Europese Unie, maar valt wel onder het luchtvaartverdrag tussen de EU en Amerika. Heerkens: "Daardoor kan grotendeels vrij worden gevlogen. Maar dan moet men wel een operatiebasis hebben in een land binnen de Europese Unie. Dat is dan Ierland geworden."

Klagende toon
Hij benadrukt nogmaals: “Ik vind het terecht dat er aandacht wordt gevraagd voor het probleem. Ik vind de klagende toon niet terecht en ook niet dat ze zeggen dat er 9 miljoen banen op de tocht staan. Niet al die 9 miljoen banen zijn van mensen die makkelijk uit andere landen te halen zijn. Dus de paniekerige toon vind ik niet goed.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen