
Transavia moet groeien tot een vloot van 200 vliegtuigen, maar dat gebeurt zonder dat er geld in wordt gestoken. Het vliegbedrijf kijkt daarom naar joint ventures met andere bedrijven.
Ook wil Air France een groot deel van zijn korte tot middellange routes onderbrengen bij de goedkopere dochtermaatschappij. Transavia Nederland en Frankrijk zouden worden samengevoegd.
Onrust
Bij het personeel heerst grote onrust over de nieuwe strategie. "Het is ontzettend kwalijk dat zij via de media moet vernemen dat er dergelijke plannen op tafel liggen", zegt Sander Kok van de Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel (VNC).
De werknemers worden begin september op de hoogte gesteld van de definitieve plannen voor Transavia Nederland, de VNC eind augustus.
Productief
Het is goed dat Transavia de concurrentie aan wil gaan met andere low cost carriers, maar vorig jaar heeft het cabinepersoneel al heel veel ingeleverd, zegt Kok. "Hun productiviteit is met tien procent gestegen door zwaardere roosters, meer vluchten op hun roosters. Maar ook minder ruimte om vrije dagen aan te vragen."
Een verdere productiviteitsverhoging zoals Transavia eveneens zou willen doorvoeren, is voor de VNC onbespreekbaar.