Mobiliteit16 jul '14 17:38

Wat te doen zonder Coen?

Auteur: Thijs Baas

De Coentunnel sluit vanavond om 21 uur en gaat maandagochtend pas weer open. De tunnel gaat aan alle kanten dicht, en dat betekent dus: omrijden.

Maar als de werkzaamheden eenmaal klaar zijn, is het fileleed op die plek wel in één klap verdwenen en zal bovendien het aantal ongevallen fors dalen. Tot die tijd heeft Patrick Potgraven van de Verkeers Informatiedienst enkele slimme en bijzondere sluiproutes voor de komende dagen in petto.
 

Het meest voor de hand ligt de route via de A10, zeker als die filevrij is. Maar dat is vaak een illusie op de momenten dat de Coentunnel is afgesloten, zegt Potgraven. Het is dan wel vakantietijd, maar dat komt erop neer dat 'slechts' 15 procent van het verkeer ontbreekt. "Maar we zijn ongeveer 50 procent van onze capaciteit kwijt, dus dat gaat niet helemaal passen, vrees ik. Een alternatief kan de A9 zijn maar die is niet heel erg toeristisch."

Pontje over
Wat dat betreft is de N202 een aardig alternatief, ondanks het korte stuk door industrieterrein Westpoort. "Ook de N203 door Zaandam en de Hempont is een alternatief. Rijkswaterstaat heeft het aantal afvaarten vergroot in verband met de afsluiting van de Coentunnel, maar tegelijkertijd moeten mensen niet worden opgeroepen om via de Hempont te doen, want dat kan 'ie niet aan. Als we dat in beperkte mate doen en een beetje rekening houden met vertraging, heb je ook nog een leuk vakantievaartje erbij."

Gerelateerde artikelen