Mobiliteit4 nov '13 17:23

Sander de Rouwe: 'NS moet eerst in eigen vlees gaan snijden'

Auteur: Thijs Baas

De NS moet eerst maar in eigen vlees gaan snijden voordat de kosten van het 'Fyra-gedonder' wordt afgewend op de belastingbetaler. Dat zegt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe tegen BNR.

CDA en D66 hebben daarom vandaag vragen gesteld over onder meer de bonuscultuur in de top van de afgelopen, maar ook de komende jaren, zegt De Rouwe. "Die is echt volstrekt overdreven als kosten alsmaar verhoogd worden. Wat de NS ook moet doen is in de hele organisatie kijken of het niet slimmer en sneller kan." De vraag is steeds nadrukkelijker wat de taak van nationale spoorwegen is op het gebied van winkels in het buitenland en agressieve aanbestedingen.

Minister Dijsselbloem liet vandaag weten de NS niet nogmaals te willen straffen voor het Fyra-debacle. Hij ziet af van een dividend van 119 miljoen waar de staat recht op had, omdat de NS volgens hem financieel al hard geraakt wordt in het Fyra-dossier; de vervoerder krijgt al een rekening van 465 miljoen euro.

Reserve aanspreken
De NS moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen, bepleit De Rouwe. Er zijn verschillende manieren waarop de NS het publiek tegemoet kan komen. "Vandaag hebben verschillende partijen de NS opgeroepen minder directe taken te doen en stopt met een aantal activiteiten die niets met vervoer te maken hebben. Het kan zijn dat de NS de reserve aanspreekt, dat de NS gaat reageren, kortom: degene die de rekening veroorzaakt heeft, moet hem ook betalen."

De Rouwe begrijpt de voorzichtigheid van Dijsselbloem, maar de CDA'er dringt aan op een onderzoek van een onafhankelijke partij bij de NS. "Dijsselbloem zegt nu bereid te zijn de NS te vragen of zij dat kan, maar dat is hetzelfde als aan een kalkoen vragen hoe die geserveerd gaat worden met Kerst. Je kunt de vraag niet simpelweg bij hen neerleggen, omdat de NS dan terecht zegt: dat doen we niet."

Gerelateerde artikelen