Mobiliteit23 apr '14 09:47

Rover: duurder kaartje houdt mensen in auto

Auteur: BNR Webredactie

Reizigersorganisatie Rover vindt duurdere treinkaartjes in de spitsuren geen goed idee. Dat gaat mogelijk ten koste van de plannen om het autogebruik in de drukste uren van de dag te verminderen, zei voorzitter Arriën Kruyt woensdag in het Radio 1 Journaal.

"Ik snap wel dat NS zegt: je moet proberen meer mensen in de daluren te laten rijden, dan zijn treinen relatief leeg. Maar of het nou wijs is om de prijs in de spits met 10 procent te verhogen, dat geloof ik niet'', aldus Kruyt. "We willen ook dat mensen minder gebruik maken van de auto in de spits. Dan ben ik toch bang dat mensen in de auto blijven rijden en niet in de trein gaan zitten.''

Duurder
Vanochtend werd bekend dat in de spits reizen mogelijk duurder wordt. Het tarief mag in de piekuren met maximaal 10 procent omhoog. Harde voorwaarde is dan wel dat de prijs van het kaartje in de daluren met 12 procent gaat dalen.

"Ik wil schone treinen en mensen mogen niet als sardientjes in een blik zitten", zegt staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) woensdag in het AD. "Tegelijkertijd willen we ook bereiken dat mensen in de daluren gaan reizen als ze niet in de spits hoeven te reizen.

Flexwerken
Dat kan volgens haar ook vaker als mensen flexwerken. "We willen de passagiersstroom spreiden over de dag en mensen bewuster laten reizen.'' Ook voor het goederenvervoer worden flexibele tarieven overwogen.

Volgens een woordvoerster van Mansveld is het nog lang niet zeker dat de prijs in de spits omhoog gaat. De NS moet hier nog onderzoek naar doen en ook moet nog advies worden gevraagd aan consumentenorganisaties.

Voordeelurenabonnement
Ook mogen reizigers met een voordeelurenabonnement er gemiddeld niet op achteruitgaan als de prijs in de spits omhoog gaat. Verder mag van Mansveld een (maand- of jaar)trajectkaart 6 procent duurder worden.

Gerelateerde artikelen