Mobiliteit16 feb '13 19:49

'Eén tarief voor alle spoorvervoerders'

Auteur: BNR Webredactie

Alle vervoerders op het spoor moeten één tarief gaan rekenen voor het reizen met de trein. Daarvoor pleit de directeur-consumentenmarkt Erik Beenen van de Nederlandse Spoorwegen.

Beenen deed zijn uitspraken in het VARA consumentenprogramma Kassa. Nederland telt vijf treinvervoerders die verschillende tarieven berekenen aan hun reizigers. Als reizigers met een ov-chipkaart reizen en overstappen van de een op de andere vervoerder moet de reiziger in- en uitchecken en betaalt de reiziger een ander tarief.

Papieren kaartje
Als iemand met een papieren kaartje reist is dat overigens niet zo: dan legt een reiziger de reis af met één kaartje, gekocht op het beginstation. De prijsverschillen tussen een reis met een papieren kaartje en reizen met de ov-chipkaart zijn groot, zo bleek uit een vergelijking die het programma maakte. Veel reizigers kiezen daarom voor een papieren kaartje.

De NS wil af van de onderlinge verschillen in prijs en pleit voor een uniform tarief, waardoor bij een treinreis met meerdere vervoerder geen prijsverschillen meer zijn.

Geen dubbel opstaptarief
Eerder deze week werd al bekend dat reizigers vanaf eind maart geen dubbel opstaptarief meer hoeven te betalen als ze tijdens hun trip overstappen van de ene treinvervoerder naar de andere. Nu is het nog zo dat wie incheckt met de ov-chipkaart in de trein een opstaptarief van 0,83 euro betaalt.

Bij een overstap naar een andere vervoerder werd dat tarief tot nog toe nogmaals aan de reiziger berekend. Daardoor moesten reizigers meer betalen dan wanneer ze een papieren treinkaartje gebruikten. Veel reizigers baalden van het dubbele tarief en bleven daarom papieren tickets kopen. Nu het dubbel opstaptarief er niet meer is, hoeft dat niet meer.

Gerelateerde artikelen