Mobiliteit10 apr '14 15:07

Hardrijden op Autobahn straks alleen met peperduur stickertje

Auteur: Pieter van den Akker

Vanaf 1 januari 2016 is het over en uit met het gratis scheuren over de Autobahn. Een tolvignet is in Duitsland vanaf deze datum verplicht. En dat gaat ons Nederlanders op kosten jagen. Want de Duitsers zelf krijgen de betaalde tol terug via de belastingen.

Het exacte bedrag van het vignet is nog niet bekend, vertelt Duitsland-correspondent Derk Marseille.  "Dat is nog niet genoemd door de verkeersminister. Het is vooral de ingangsdatum 1 januari 2016 die vanochtend in de Duitse kranten het grote nieuws was."

Nederland en Oostenrijk hebben al aangekondigd gerechtelijke stappen te gaan ondernemen, omdat ze vinden dat het indruist tegen het vrije verkeer. "Maar goed, het Duitse kabinet, vooral het CSU uit Beieren, zegt op basis van een aantal onderzoeken naar de juridische haalbaarheid dat het gewoon moet gaan lukken."

'Dure' grens
Er zijn al voorzichtige schattingen genoemd over het bedrag, aldus Marseille."Rond de 100 euro. Maar of dat dan afhankelijk is van of je een dagje gaat of dat je het hele jaar in Duitsland wil rijden, daar is nog niets over bekend. Je moet je voorstellen dat je bij de grens woont en af en toe boodschappen gaat doen in Duitsland, wat in deze 'accijnstijden' natuurlijk vaak gebeurt, dan is 100 euro een flink bedrag om even de grens over te steken."

Gerelateerde artikelen