Mobiliteit22 aug '14 07:07Aangepast op 22 aug '14 18:01

Ernstige defecten bij Nederlandse vrachtwagens

Auteur: Pieter van den Akker

Van alle Nederlandse vrachtwagens heeft liefst 12 procent een ernstig defect. Dat blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij de Belgische inspectie. Daar zijn uitgebreide controles geweest waaruit is gebleken dat niet alleen Oost-Europese, maar ook vrachtwagens van Nederlandse transporteurs regelmatig slecht onderhouden zijn. Het gaat onder meer om versleten remmen en vlakke banden.

Jaap Stalenburg van transportverzekeraar TVM herkent de cijfers: "Het begint een probleem te worden. Het is een economische crisis: heel veel bedrijven stellen hun onderhoudsperiodes uit. Dit is verontrustend. We gaan bij TVM de komende jaren veel aandacht besteden aan de transportveiligheid."

Liesbeth Spie, de nieuwe voorzitter van Veilig Verkeer Nederland, is blij dat TLN meteen heeft aangegeven dat er een goed gesprek gevoerd zal worden met haar leden. "Ik denk dat er geen vrachtwagenchauffeur zal zijn die na vandaag nog wil rijden in een auto met zoveel mankementen. De concurrentie in de branche is natuurlijk heftig, maar dit is wel iets waar de branche geen genoegen mee moet of kan nemen."
 

Ook de minister is wel doordrongen van het belang van veilige vrachtwagens. "Wat wij wél doen, is samen met werkgevers praten over wat zij kunnen doen om het verkeersgedrag van medewerkers veiliger en bewuster te maken van allerlei risico's. Ik kan me voorstellen dat het onderwerp van gesprek is, maar het is primair iets voor de branche zelf. Een vrachtwagen met hele forse mankementen zal echt de garage niet verlaten. Ik ga ervan uit dat ze niet ongerepareerd de garage hebben verlaten en de weg weer op zijn gereden. Zo gaat het met de APK ook."

Strenger handhaven
De overheid zal strenger moeten gaan handhaven, antwoordt hij op de vraag hoe dit probleem kan worden bestreden. "Dit kan gewoon niet. Dit voorjaar zijn er door klapbanden dodelijke slachtoffers gevallen bijvoorbeeld. Dat kan ook met onderhoud te maken hebben gehad. Er zijn in Nederland en Vlaanderen verkeersinfarcten geweest door ernstige ongevallen."

In september wordt een campagne gelanceerd om transporteurs en chauffeurs er bewuster van te maken dat 'onderhoud uitstellen veel meer consequenties heeft dan alleen het ongeval'. "Het zet Nederland economisch vast, maar erger nog, het veroorzaakt ook veel slachtoffers."

Zorgwekkend
Arthur van Dijk van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland schrikt van dit bericht: "Ik vind het een zorgwekkend aantal. Eigenlijk staan we bekend als een land met modern materiaal. Er is de laatste jaren veel geïnvesteerd in duurzame vrachtauto's. En als je kijkt naar de macrocijfers zijn we een van de verkeersveiligste landen van Europa."

Hij vat samen:

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen