Mobiliteit26 jan '13 22:24Aangepast op 26 jan '13 22:43

'Elektrische auto is nooit levend geweest'

Auteur: Pieter van den Akker

De elektrische auto in Duitsland lijkt zijn langste tijd gehad te hebben. Niet verrassend, zegt Wouter Karssen, presentator van de BNR Nationale Autoshow.

Karssen, ook bekend van Autoblog.nl, kijkt totaal niet op van het nieuws dat de elektrische auto bij onze oosterburen aan het uitsterven is. "Hij is eigenlijk nooit levend geweest."

Grotere afstanden
Volgens Karssen zijn er verschillende redenen waarom de elektrische auto het in Duitsland moeilijker heeft dan bij ons. Op de eerste plaats zijn de afstanden daar veel groter, zegt hij. "Ga je van Stuttgart naar München, dat is een aardig eindje stiefelen. Het actieradiusprobleem dus."

Als volgende reden noemt de BNR-presentator de snelheden op de Duitse snelwegen. "Die liggen daar veel hoger, maar dat gaat niet met een elektrische auto. Want hoe harder je rijdt, des te hoger is je energieverbruik. Dat neemt heel sterk toe."

Klimaat
Gevolg is dat je sneller en vaker naar een oplaadpunt moet, legt hij uit. Dan is er nog het verschil in klimaat tussen Nederland (gematigd landklimaat) en Duitland (landklimaat), gaat Karssen verder.  "Bij ons is het eigenlijk nooit heel erg warm en nooit heel erg koud. En in München kan het heel erg koud zijn. Dan heb je met een elektrische auto gewoon een probleem."

De technologie is nog niet ver genoeg om deze problemen op te lossen, vat hij samen: "Het heikele punt is de accucapaciteit."

Toch kleven er ook in ons land problemen aan het volledig elektrisch rijden. "Op een wagenpark van 8 miljoen auto's hebben we 3 duizend auto's die voor de volle 100 procent elektrisch rijden. Dat zet geen zoden aan de dijk."

Plug-in hybrides
De plug-in hybrides doen het daarentegen een stuk beter, weet Karssen. Hij wijst erop dat de gunstige fiscale regelingen in ons land daar voor een groot deel verantwoordelijk voor zijn. "Mensen denken toch van 'als ik per maand geen bijtelling van 300 of 400 euro hoef te betalen..'"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen