Mobiliteit20 mrt '14 12:27Aangepast op 20 mrt '14 13:47

NSS-top: maandagfiles 500 kilometer of langer

Auteur: Pieter van den Akker

Als we komende maandagochtend gewoon in de auto stappen, staat er 400 tot 500 kilometer file in de Randstad. Als het die dag regent, stormt of heel misschien zelfs sneeuwt, worden de files nog langer, zegt Pieter van der Veen van Rijkswaterstaat op BNR.

In die gevallen wordt het verhaal 'nog minder gunstig dan het al is', zegt Van der Veen in gesprek met verslaggever Jeroen Stans.

Transport regeringsleiders
Maandag is de eerste dag van de nucleaire top. Die conferentie wordt in een groot deel van Nederland op de weg merkbaar, vooral voor verkeer vanuit de richting Amsterdam. Van der Veen: "Op zondagmiddag gaan we de route afzetten waarover de regeringsleiders getransporteerd worden. Dat betekent dat de A5 tussen het knooppunt De Hoek en Raasdorp in beide richtingen afgesloten zal zijn. Daar is dus geen verkeer meer mogelijk."

Op de A4 tussen Schiphol en het knooppunt Burgerveen zal ook een aantal rijstroken afgesloten zijn. "Op het moment dat de regeringsleiders daar langsrijden zullen er voor het verkeer nog maar twee van de vijf rijstroken open zijn. Dat betekent een enorme capaciteitsreductie. Daar zal best een groot probleem ontstaan."

Groningen
Als het echt tegenzit, wordt er vanaf Groningen (zie kaartjes) al omgeleid, vervolgt Van der Veen. Dat geldt, zegt hij, 'op het moment dat het in de Randstad echt vast gaat lopen'. "Als je normaal gesproken over de A4 van Amsterdam naar Rotterdam rijdt, dan adviseren we om via de A2, A12 en A20 naar Rotterdam te rijden. Op het moment dat dat ook helemaal vol gaat lopen, wordt in het uiterste geval bij Groningen al geadviseerd niet door de polder te gaan, maar over de A28 of de A50 richting Arnhem en dan over de A15 in de richting van Rotterdam."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen