Mobiliteit19 sep '14 16:20Aangepast op 19 sep '14 17:39

Schultz: '130 op 70 procent van de snelwegen'

Auteur: Thijs Baas

Uiteindelijk zal op 70 procent van de Nederlandse snelwegen een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur gaan gelden. Dat zegt minister Schultz van Haegen van Verkeer in de Nationale Autoshow van BNR.

Op dit moment geldt op de helft van de Nederlandse snelwegen een maximum snelheid van 130 kilometer per uur, maar in veel gevallen geldt die alleen 's avonds en 's nachts. "We doen het steeds stapsgewijs. Je hebt soms te maken met te veel stikstofuitstoot in bepaalde natuurgebieden. Maar op het moment dat we ergens een gezonder klimaat hebben gerealiseerd doen we weer een nieuw stukje. En dar zijn we hard mee bezig."

Schultz denkt dat de A2 een goede kans maakt om de eerste snelweg te zijn die volledig naar een maximum van 130 gaat. Maar dan moeten eerst nog wel juridische - bij Vinkeveen - en procedurele - bij natuurgebieden - obstakels worden weggewerkt. "Als je het verhoogt, kun je worden teruggefloten. Maar gelukkig worden auto's heel snel heel veel schoner, dus je ziet de problematiek snel verdwijnen. Maar er zijn gebieden met zoveel industrie en activiteit dat het gewoon moeilijk is."

Gerelateerde artikelen