Ook vergoeding bij vertraagde vlucht ná overstap
Vliegtuigpassagiers hebben ook recht op compensatie als zij na een overstap te laat op hun bestemming arriveren. Het doet er niet toe dat de eerste vlucht wel op tijd was.
Dat maakte het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vandaag duidelijk. De vliegtuigmaatschappijen zijn een schadevergoeding verschuldigd als passagiers met een vertraging van 3 uur of meer op hun eindbestemming arriveren. Bij de aanvullende vlucht moet het wel om een rechtstreekse aansluiting gaan.
Miljoenenschade
Hendrik Noorderhaven van EUclaim, een organisatie die voor reizgers bemiddelt bij schadevergoedingen, is erg content met de uitspraak. "Op jaarbasis gaan miljoenen mensen hier profijt van hebben." Of het miljoenschade voor de luchtvaartmaatschappijen oplevert, valt volgens Noorderhaven nog te bezien. "Zij zouden ook de kosten kunnen verhalen op derde partijen of zich hier tegen verzekeren." Vooral maatschappijen die indirecte vluchten aanbieden, zoals KLM, Britisch Airways en Lufthansa zullen volgens Noorderhaven hard getroffen worden.
Het arrest zorgt er voor dat er voor reizigers meer duidelijkheid is over schadeclaims, zegt Noorderhaven. "Je koopt een ticket bij een maatschappij en als zij besluiten een deel uit te besteden aan een andere maatschappij zijn zij nog steeds verantwoordelijk." De uitspraak geldt met terugwerkende kracht. "Maar in Nederland geldt een verval van twee jaar, dus mensen kunnen tot twee jaar terug een claim indienen."
600 euro
Bij aansluitende vluchten gaat het vaak om lange afstanden en kunnen de bedragen dus flink oplopen, stelt Noorderhaven. "Je hebt het al snel over 600 euro en verblijfskosten." Vertraagde reizigers die hun geld terug willen zien moeten een claim indienen bij de maatschappij die hen het ticket heeft verkocht. "Het kan daarna wel even duren voor het geld binnen komt."
Duitse vrouw
Het hof boog zich over de kwestie van een Duitse vrouw. Zij liep bij
haar reis van Bremen (Duitsland) naar Asuncion (Paraguay), met
tussenstops in Frankrijk en Brazilië, in totaal meer dan 11 uur
vertraging op. De vlucht met Air France van Bremen naar Parijs vertrok
met 2,5 uur vertraging. De Duitse passagier miste daardoor in Parijs de
aansluiting naar São Paulo, die eveneens door Air France werd
uitgevoerd. Ze kon daardoor ook niet meer de oorspronkelijke vlucht naar
Asuncion nemen.
Air France werd veroordeeld om de Duitse onder meer 600 euro te betalen voor de langdurige vertraging. Maar de Franse luchtvaartmaatschappij ging in hoger beroep bij een Duitse rechtbank.
Vertraging bij vertrek
Het hof in Luxemburg benadrukt nu dat deze compensatie niet
afhankelijk is van de vraag of er sprake is van vertraging bij het
vertrek. Het gaat erom of de aankomsttijd op de eindbestemming de grens
voor een schadevergoeding overschrijdt.