Mobiliteit19 feb '13 08:01

Transavia: Liever urenlang wachten dan onschuldig in de cel

Auteur: Harmen Simon Teunis

Vliegmaatschappij Transavia vergelijkt urenlang wachten op een vliegveld met onschuldig in de cel zitten om aan te tonen dat schadevergoedingen voor vertragingen wel iets minder kunnen. "Het is ronduit schandalig", zegt Hendrik Noorderhaven, CEO van EU Claim.

Transavia stelt dat iemand voor 24 uur in de cel zitten 105 euro schadevergoeding krijgt. Terwijl voor een paar uur wachten op een vliegtuig 250, 400 of 600 euro geclaimd kan worden. De luchtvaartmaatschappij noemt dat tijdens de rechtszaken rondom deze claims buiten verhouding. Maar EU Claim, die de belangen van gedupeerde reizigers behartigt, vindt de vergelijking bizar.

"Het laat zien dat Transavia haar band met haar klant geheel aan het verliezen is en naar zichzelf staart. Het bedrijf ziet hoe zielig het voor Transavia is. Het gaat volstrekt voorbij aan de belangen van klanten door die met gedetineerden te vergelijken. Ze moeten zich schamen daar", zegt Noorderhaven op BNR.

Calimero-verhaal
De luchtvaartmaatschappij heeft het voornamelijk over zichzelf, zegt Noorderhaven. "Ze moeten teveel betalen en het is hun schuld niet. Het hele Calimero-verhaal." Volgens hem moet het meer over verantwoordelijkheid gaan en minder om schuld. "Transavia verkoopt producten; tickets. En mensen hebben een verwachting. Ik ben om drie uur in Fuertaventura en dan lig ik aan het zwembad. Dat blijkt niet het geval te zijn en dus leveren ze niet. Dat moet je eens proberen als Apple of Microsoft zijnde. Dan gaat je bedrijf failliet."

Noorderhaven: "De Europese wetgever heeft de belangen van de passagier, die tegenover een grote maatschappij staat, vastgelegd". En als die belangen uit de hand dreigen te lopen, moeten de maatschappijen van de Europese Commissie bewijzen dat het niet het geval is. "Laat je cijfers zien en vertel ons wat je aan bedrijfsvoering doet. Maar dat doen ze niet. En nu zeggen ze maar; we gaan het vergelijken met gevangenen. Misschien dat de rechter dan om gaat. Maar daar is geen sprake van en dat kan ook niet."

Gerelateerde artikelen