Franse snelheidsduivels hebben carte blanche in Nederland
Fransen kunnen in Nederland ongegeneerd de verkeersregels overtreden. Justitie in Nederland zou de kentekengegevens van Franse automobilisten niet op orde hebben. Daarom lukt het niet om de overtreders te beboeten.
De Fransen daarentegen hebben de gegevens wel op een rijtje en sturen iedere Nederlandse overtreder een boete. En dat tot grote onvrede van CDA-Kamerlid Sander de Rouwe.
Carte blanche
"De Fransen hebben carte blanche in Nederland", zegt hij op BNR. "Die kunnen alleen met een staandehouding een boete krijgen. Maar de vele flitskasten die elke dagen honderden Franse mensen 'pakken' zijn nutteloos. Daarentegen hebben de Fransen sinds kort wel de mogelijkheid dankzij minister Opstelten om de Nederlanders te beboeten. Dus alle Nederlanders die nu naar Frankrijk gaan en voorheen gewend waren geen boete te krijgen, omdat de Fransen geen inzage hadden in de Nederlandse RDW-gegevens kunnen nu van een koude kermis thuiskomen."
De Rouwe wil van Opstelten weten hoe het kan dat Justitie de kentekengegevens niet op orde heeft. "Dat landen met elkaar met een nieuwe Europese richtlijn gegevens kunnen uitwisselen, hangt al jaren in de lucht. Daarbij is wel de voorwaarde dat als het ene land het krijgt, het andere land het ook moet krijgen."
Doorpakken
Dat is hier dus niet gebeurd, stelt hij dan vast. "Ik weet niet waarom Opstelten treuzelt. Ik weet wel dat hij een aantal keren in een debat heeft aangegeven dat ze eindelijk gaan doorpakken. De Fransen en de Polen staan in Nederland bovenaan als het gaat om mensen die wel boetes krijgen maar ze niet betalen, omdat de gegevens er niet zijn."
Volgens het CDA weet de minister niet om hoeveel openstaande boetes het gaat. "Het antwoord was: 'Zodra die boete binnenkomt, verscheuren we 'm in feite direct.'. De Nederlandse overheid heeft één keer een steekproef gedaan. Daaruit bleek dat de Fransen en Polen bovenaan stonden."
Moeten Nederlanders dan ook niet stoppen met het betalen van in Frankrijk opgelegde boetes? De Rouwe: