Mobiliteit28 jan '13 12:58

Mogelijke terugkeer van Benelux-trein over oude spoor

Auteur: Anne-Greet Haars

De Belgische en Nederlandse spoorwegen werken aan meer alternatieven voor de geschrapte hogesnelheidstrein Fyra. Op het traject Den Haag richting Belgische grens is er zeker nog capaciteit voor een klassieke treinverbinding.

Dat werd maandag duidelijk op een hoorzitting van Belgische en Nederlandse parlementariërs over de problemen met de Fyra in Brussel.

BNR's verslaggever Jeroen Stans is bij de hoorzitting aanwezig en vertelt dat iemand van ProRail heeft gezegd dat er ruimte is voor een Benelux-trein. Die zou dan 16 keer per dag rijden en mogelijk ook via Den Haag.

"Er zijn veel vragen, vooral over de suggestie die ProRail deed over de Benelux-trein. En daarna komen natuurlijk de vragen over wat er allemaal fout is gegaan", vertelt Stans.

Terughoudender
De Belgische spoorwegen waren veel terughoudender wat betreft de Fyra, legt Stans uit. "De Belgische topman - Marc De Scheemaecker - zei in zijn eerste presentatie dat hij in de afgelopen jaren twee keer een aanzet tot een kort geding heeft ingezet, om de bouwer van de Fyra - AnsaldoBreda - in actie te krijgen. Hij zei dat er wel een nuance-verschil is in hoe de NS en de NMBS erin staan."

Bert Meerstadt, NS-baas, heeft zijn excuses uitgesproken voor alle problemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen