'Vliegers wijken gedwongen uit naar onveilige maatschappijen'
Om vlieguren te maken wijken steeds meer werkloze Nederlandse piloten uit naar onveilige luchtvaartmaatschappijen in het buitenland. Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV).
De buitenlandse maatschappijen zouden bovendien hoge kosten rekenen om de piloten aan te nemen, waardoor de schuld waarmee veel hen kampen, steeds hoger wordt.
Basispapieren
"Vliegers doen hun opleiding in Nederland en halen hier hun basispapieren om piloot voor commerciële luchtvaartmaatschappijen te worden. Als ze vervolgens in het buitenland gaan solliciteren, omdat ze hier geen baan kunnen vinden, kan het zijn dat ze nog een opleiding nodig hebben om het type vliegtuig te vliegen dat een maatschappij daar heeft', zegt Steven Verhagen, president van de VNV. 'Die kosten worden op de kandidaten verhaald."
Het betreft volgens Verhagen met name Aziatische luchtvaartmaatschappijen die momenteel 'als kool uit de grond schieten'. "Die zijn in Europa ook al op de zwarte lijst gezet." De VNV-president sluit niet uit dat piloten die na een dergelijk dienstverband terugkeren naar Nederland, op problemen kunnen stuiten met hun veiligheidspapieren: de zogenoemde 'Verklaring van geen bezwaar'. "Omdat je uit het zicht bent geweest van Nederland."
Financiële risico's
Het probleem is niet dat er de afgelopen jaren te veel piloten zijn opgeleid, stelt Verhagen. "De financiële risico's zijn nu gewoonweg te groot geworden, waardoor studenten met een uitzichtloze situatie zitten als ze van hun opleiding afkomen." De kosten voor een vliegopleiding zijn gemiddeld 100.000 euro. Door de rente die daar bovenop komt, eindigen veel studenten met een schuld die kan oplopen tot zo'n 125.000 euro.
Het aantal aanmeldingen bij vliegopleidingen is door de financiële risico's de afgelopen jaren teruggelopen, concludeert Verhagen. "Dat kan ten koste gaan van de kwaliteit." De VNV pleit er dan ook voor om de vooralsnog particuliere opleidingen te integreren met hbo-opleidingen, zodat studenten onder het sociaal leenstelsel komen te vallen en tegen 'acceptabele' rentes hun studieschuld kunnen afbetalen.
ABN Amro
Eerder deze week werd bekend dat zestig jonge piloten ABN Amro voor de rechter slepen, omdat ze de lening voor hun studie niet kunnen afbetalen. Ze vinden dat de bank hen nooit zoveel geld had moeten lenen en eisen dat hun lening omlaag gaat.