Mobiliteit24 jun '13 12:45Aangepast op 24 jun '13 13:30

Fietsen zit ons steeds minder in het bloed

Auteur: Mijke Hurkx

Steeds meer kinderen kunnen niet fietsen of hebben geen fiets, en daarom kunnen ze geen fietsexamen doen. Zorgwekkend, vindt Veilig Verkeer Nederland.

Ook doen er steeds meer kinderen wel het theorie-examen, maar wordt de praktijk niet meer getoetst. Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland zegt dat het beter zou zijn als het aantal deelnemers voor praktijk en theorie gelijk zouden zijn. "Nu doet 90 procent van de scholen mee aan het theoretisch verkeersexamen, en bij het praktijkexamen schommelt dat aantal tussen de 75 en 80 procent. En dat komt doordat steeds minder kinderen daadwerkelijk kunnen fietsen. Dit zien we vooral in de grote steden."

Op het platteland gaat dat veel beter. "Op het moment dat er één school afhaakt in de grote stad, kan het best zijn dat er drie scholen op het platteland bijkomen", zegt Stomphorst op BNR.

Maar waarom blijven juist de stadskinderen achter? "Blijkbaar vinden de ouders het te gevaarlijk dat hun kinderen fietsen. Die kinderen worden vaak met de auto op school gedropt. En zo leren ze niet deel te nemen aan het verkeer. Het komt ook door culturele verschillen, sommige ouders kunnen zelf ook niet fietsen of zijn het niet gewend. Die ontwikkeling gaat door alle lagen van de bevolking."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen