Mobiliteit22 apr '14 08:19

'Steeds drukker op Nederlandse fietspaden'

Auteur: BNR Webredactie

Het wordt steeds drukker op Nederlandse fietspaden en daardoor botsen fietsers vaker met elkaar. Volgens VeiligheidNL, dat onderzoek deed naar ongelukken van fietsers en wielrenners, belandden tussen 2008 en 2012 meer mensen in het ziekenhuis.

"Het aantal botsingen tussen fietsers onderling nam met zo'n 40 procent toe'', legt Casper Dirks van VeiligheidNL dinsdag uit. Het aantal botsingen tussen wielrenners onderling en tussen wielrenners en fietsers groeide nog sterker. Anderzijds daalde het aantal ongelukken waarbij fietsers botsten met een ander objecten zoals auto's en obstakels licht.

"Het aantal fietsers lijkt toe te nemen, maar dat weten we niet zeker. Dit zijn wel indicaties dat het drukker wordt op de fietspaden'', aldus Dirks.

Het onderzoek richtte zich vooral op wielrenners. Zij gaven aan dat ongeveer een derde van alle ongelukken binnen de bebouwde kom gebeurt, dat het merendeel van de ongevallen plaatsvindt op een fietspad en dat daar door fietsers onvoldoende rekening wordt gehouden met elkaar. De oplossing ligt mogelijk in 'infrastructurele maatregelen' en een andere manier van met elkaar omgaan op de weg, zeker in de bebouwde kom, zegt Dirks.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen