Mobiliteit20 dec '13 16:23

Snelwegen blijven toch langer verlicht

Auteur: Harmen Simon Teunis

Snelwegen waar het nu om negen uur 's avonds donker is, omdat de verlichting uitgaat, blijven vanaf volgend jaar langer verlicht. Minister Schultz van Infrastructuur heeft dat besloten omdat veel automobilisten klagen.

Veel bestuurders vinden het rijden over de donkere wegen gevaarlijk en vervelend. Schultz komt hen nu dus deels tegemoet. De verlichting gaat niet om negen uur maar om elf uur 's avonds uit, zei ze na de ministerraad. Want het aanlaten van de verlichting in die twee uur tijd scheelt qua bezuiniging nauwelijks.

Schultz: "Het kost ons dus niet heel veel meer. Het geeft wel een langere periode waarin je veiliger kunt rijden. Maar het is eigenlijk een vrij praktisch besluit. Namelijk; voor de bezuiniging hoef je niet per se die tijdspan te hebben, sommige mensen vinden het vervelend en lastig en qua veiligheid helpt het ook nog een beetje. Dan is in ieder geval het risico nog lager dat er wat gebeurt. Het is gewoon een praktisch besluit.”

De minister komt dus deels tegemoet aan de wensen van automobilisten die zich onveilig voelden op de onverlichte wegen. "Je onveiliger voelen hoeft nog niet te zeggen dat het ook onveiliger is. Maar als het kan helpen voor dat relatief beperkte bedrag om gewoon dat licht aan te laten in die periode, denk ik: dan moeten we dat niet laten.”

De kosten voor de twee uur extra verlichting zijn ongeveer 200.000 euro per jaar en zijn daarmee volgens Schultz te overzien.

Gerelateerde artikelen