Mobiliteit26 aug '13 10:54Aangepast op 26 aug '13 17:08

Verlichting uit op snelwegen

Auteur: BNR Webredactie

Vanaf september doet Rijkswaterstaat 's nachts de lichten uit op een aantal snelwegen in de Randstad en het zuiden van het land. Dat zal meer vergen van de automobilist en de veiligheid zal iets afnemen.

Het gaat onder meer om:
- de A1 tussen Amsterdam en Amersfoort,
- de A2 tussen Utrecht en Eindhoven,
- de A4 tussen Amsterdam en Den Haag,
- de A12 tussen Utrecht en Den Haag
- grote delen van de A27 tussen Hilversum en Breda.

Op sommige wegen gaan de lampen al om 21 uur uit, op andere gebeurt dat 2 uur later. Het blijft dan donker tot 5 uur de volgende ochtend. Het licht blijft wel aan op de drukste momenten en daar waar het nodig is voor de verkeersveiligheid, zoals bij knooppunten, in tunnels en bij scherpe bochten.

Het is het sluitstuk van een operatie die al in juni is begonnen en die een groot deel van het snelwegennet beslaat. Afgelopen juni ging het licht langs de A6 in Flevoland uit, in juli op een deel van de A2 tussen Amstelveen en het knooppunt Deil.

Besparing
Het uitzetten van de snelwegverlichting in het donker levert Rijkswaterstaat een forse besparing op. Het gaat tot 2020 om een bedrag van 35 miljoen euro, zegt maandag een woordvoerder van de dienst.

Jeroen Hogema, die bij TNO onderzoek doet naar rijgedrag, erkent dat er met de maatregel veel geld te besparen valt. Maar in het donker rijden vergt wel wat meer van de automobilist. "Het betekent dat je als weggebruiker te maken krijgt met een afname van het zicht dat je hebt op wegverloop verderop en met een afname van de zichtbaarheid van obstakels, dat soort zaken."

Hogema voorziet dan ook dat de verkeersveiligheid iets zal afnemen. Tot hoeveel extra ongelukken dit zal leiden, kan hij niet aangeven. Wel wijst hij erop dat het licht op drukkere en minder overzichtelijke plekken gewoon blijft schijnen, wat 'verzachtend' uitwerkt.

In het oosten van het land en op de Veluwe werd de snelwegverlichting jaren geleden 's nachts al uitgedaan.

Gerelateerde artikelen