Mobiliteit30 jan '14 11:42Aangepast op 30 jan '14 13:10

Snelwegverlichting weer aan? 'Even' langsrijden

Auteur: BNR Webredactie

Het 's nachts uitschakelen van snelwegverlichting blijkt duurder dan de lampen gewoon aan laten. Althans, voorlopig wel, zegt Hans van der Togt van Rijkswaterstaat. Er zijn namelijk behoorlijk wat wegwerkzaamheden 's nachts en dan moeten de lampen aanblijven. Dat kan niet op afstand, dus rijdt er nu telkens iemand langs om de knoppen om te zetten. Dat is duur, weet Van der Togt.

"Bij werkzaamheden of calamiteiten moet de verlichting weer worden aangezet", vertelt Van der Togt op BNR. "Dat kan voor een deel via de verkeerscentrale, maar voor een ander deel moet een aannemer naar die weg toe. Die moet in de lokale schakelkast een aantal knoppen omzetten."

Schakelklokken
Het duurt volgens hem nog een half jaar voordat de schakelklokken overal aangepast zijn, zodat centraal kan worden geschakeld. "Dan hebben we inderdaad kosten gemaakt. Dat zal deze maatregel jarenlang geld opleveren."

Op den duur levert het uitschakelen van de snelwegverlichting tot 2020 zo'n 5 miljoen euro op, voegt hij er aan toe.

'Heroverweeg besluit'
Oppositiepartijen PVV en CDA willen dat het licht langs de snelwegen weer de hele nacht aangaat. "Heroverweeg het besluit'', zei Sander de Rouwe van het CDA donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer met minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu.

Langs een aantal snelwegen gaat de verlichting om 23 uur uit. De Rouwe merkt hierover 'veel irritatie' bij mensen. Ook twijfelt hij of de maatregel goed is voor de verkeersveiligheid. Ook Machiel de Graaf van de PVV zegt veel klachten van ouderen te ontvangen over de verkeersveiligheid op donkere snelwegen.

Led-verlichting
Attje Kuiken van de PvdA wil weten wat de kosten zijn van de maatregel en of het niet verstandiger is om over te stappen op led-verlichting langs snelwegen.

Schultz: licht blijft uit langs snelweg
Minister Schultz heeft de Kamer later op de dag laten weten dat het licht langs een aantal snelwegen na 23 uur 's avonds uitblijft. Ze ziet niets in terugdraaien van het besluit. "Dan ben je de extra geld kwijt en haal je de besparing niet.'' Ze verwacht vanaf circa 2020 een structurele bezuiniging van 0,6 miljoen euro te halen door het uitzetten van het licht.

Er wordt momenteel gewerkt aan een systeem waarbij de verlichting centraal kan worden uitgeschakeld en aannemers niet meer nodig zijn. Schultz wil de maatregel wel evalueren na een periode.

Gerelateerde artikelen