Mobiliteit28 mei '13 17:43

Muller ontkent verdachte te zijn in Zweedse fraudezaak

Auteur: Thijs Baas

Spyker-topman Victor Muller is geen verdachte in de zaak die in Zweden is aangespannen rond vermeende belastingontduiking door voormalige Saab-bestuurders. De hoofdaanklager van het Zweedse Openbaar Ministerie in Gothenborg heeft dat bevestigd, liet Spyker dinsdag weten.

Victor Muller
Victor Muller

De fabrikant van luxe sportauto's zegt dit naar buiten te brengen 'na een week vol lasterlijke geruchten in de media'. Muller zal volgens het bedrijf waarschijnlijk wel 'voor een gesprek' worden uitgenodigd door de Zweden, na de zomer.

Tegenover het ANP liet Muller weten het persbericht te hebben uitgebracht "na overleg met instanties, zoals de Autoriteit Financiële Markten''. Volgens de bestuursvoorzitter reageerde de koers op de 'schandalige' berichtgeving in de media en werd geadviseerd een verklaring uit te brengen. "Normaal reageer ik niet op geruchten. Het is allemaal evident onwaar, maar het is buitengewoon schadelijk als het op voorpagina's staat", meldt Muller. Juridische stappen overweegt hij desondanks niet. "Dat heeft geen enkele zin''.

Voormalige bestuurders
De afgelopen dagen bleek uit verklaringen van de Zweedse justitie in de lokale media dat in ieder geval drie voormalige bestuurders van Saab, en mogelijk ook Muller, verdacht worden van belastingontduiking of medeplichtigheid daaraan in de periode 2010-2011. Toen was Muller topman van de autofabrikant.

Hij wilde niet aangeven hoe hij het gesprek na de zomer met de Zweedse autoriteiten in gaat. Op advies van zijn advocaat heeft hij geen contact met de andere voormalige bestuurders van Saab. "Zij zijn schijnbaar wel verdacht'', wist Muller. De Spykertopman heeft "absoluut geen enkele seconde'' nagedacht over het tijdelijk of helemaal neerleggen van zijn functie bij de autofabrikant. "Na alles wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt. Ik laat me op geen enkele manier wegjagen''.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen