Mobiliteit2 dec '13 11:46

Filedruk weer toegenomen

Auteur: BNR Webredactie

De filedruk in Nederland is in november met 25 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de ANWB.

Geruststellende gedachte is dat we nog lang niet op hetzelfde fileniveau zitten van voor de economische crisis.

Dat files vervelend zijn, zullen veel automobilisten onderschrijven. Maar veel mensen blijken vindingrijk om die tijd die zij 'vast zitten' nuttig te gebruiken, zegt verkeerspsycholoog Cees Wildervank. "De essentie daarbij is eigenlijk dat het zitten in de auto, al dan niet in de file, voor veel mensen het enige moment van de dag is dat ze even alleen zijn. Dan kunnen ze hun gedachten hun gang laten gaan, wat zitten filosoferen of naar hun favoriete muziek luisteren of naar de radio."

Gevoelsmatig is er voor veel mensen wel een verschil tussen files waarin zij onverwacht belanden en files die ze aan zien komen. "Als mensen worden geconfronteerd met dingen die ze niet hadden verwacht, en die in essentie toch onplezierig zijn, weegt het veel zwaarder dan wanneer ze het zien aankomen. In de eerste plaats al omdat ze dan het gevoel hebben de macht over de situatie kwijt te zijn. En de tweede plaats: als je weet dat er ergens een file staat, dan kun je er misschien rekening mee houden in je planning."

Gerelateerde artikelen