Mobiliteit10 apr '13 13:54Aangepast op 10 apr '13 14:19

'Belgische tolheffing raakt vooral Nederlanders'

Auteur: BNR Webredactie

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu is bang dat een mogelijke tolfheffing in België vooral Nederlanders in de zuidelijke provincies in de portemonnee raakt.

Dat meldt RTL Nieuws op haar website. Hiermee reageert Schultz op de vraag van de ANWB om te reageren op de plannen voor een Belgisch tolvignet voor buitenlandse automobilisten. Ze zou al meerdere keren met de Belgische minister van Verkeer hebben gesproken over de kwestie, schrijft RTL.

De ANWB kondigde zelf ook al aan actie te voeren tegen de plannen die in 2016 in zouden moeten gaan. De bond denkt dat een vignet voor een jaar 100 euro gaat kosten. Voor twee maanden zou de prijs 20 euro zijn en voor 10 dagen moeten automobilisten 7 euro aftikken.

Ordinaire kostenverhoging voor niet-Belgen
De bond noemt het woensdag een ordinaire kostenverhoging voor niet-Belgen. ANWB-directeur Guido van Woerkom zegt de besluitvorming nog geen gelopen koers is. "In het Belgische parlement zijn er twijfels over de plannen. Het zou ook wel eens in strijd kunnen zijn met Europese regels.''

Zonder vignet mogen buitenlandse automobilisten niet meer de weg op. Het geld is voor wegenonderhoud. Van Woerkom: "Niet alleen vakantiegangers, maar ook mensen die dagelijks voor hun werk naar België moeten, worden op kosten gejaagd. Wij vinden dat het van de baan moe".

Grensprovincies protesteren ook
Vanuit de grensprovincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland klinken al protesten. "Als je in Zeeuws-Vlaanderen woont en je moet naar een ziekenhuis in Gent, betekent dat je extra moet betalen", zegt de ANWB.

Het (virtueel) vignet is te koop via internet of een servicepunt langs de snelweg. Controle gaat met camera's via de nummerplaat van de auto.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen