Mobiliteit2 jul '13 14:38

Verplichte APK voor caravans en motoren

Auteur: BNR Webredactie

Er komt een verplichte APK voor caravans, motoren, aanhangwagens en tractors. Het Europees Parlement heeft ingestemd met een voorstel om die voertuigen in de toekomst verplicht te laten keuren, voordat ze de weg op mogen in Europa.

Het EP stemde vandaag in Straatsburg in met minimumeisen voor deze regelmatige keurigen en controles, die de verkeersveiligheid in Europa moeten vergroten.

Teleurstelling
Tientallen motorrijders waren naar Straatsburg gekomen om tegen de plannen te protesteren, maar dat mocht niet baten. CDA-Europarlementariër Wim van de Camp, zelf motorrijder, reageerde teleurgesteld op de stemming. "Slechts zelden is een technisch mankement aan een motor de oorzaak van een ongeluk. Veel motorliefhebbers koesteren juist hun bezit.''

Handenvol geld
Zijn collega van de ChristenUnie, Peter van Dalen, vindt de verplichte keuring ook onzin. "Met veiligere infrastructuur en verantwoord rijgedrag verbetert de verkeersveiligheid in Europa wel. Laten we ons daarop richten in plaats van een onnodige verplichte keuring in te voeren die consumenten ook nog eens handenvol geld kost!''

Nu het EP zijn standpunt heeft ingenomen, beginnen de onderhandelingen met de lidstaten en de Europese Commissie. De lidstaten van de EU, waaronder Nederland, zien vooralsnog niets in meer APK. De voordelen voor verkeersveiligheid en milieu wegen niet op tegen de hoge kosten voor burgers en bedrijfsleven, menen zij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen