Mobiliteit5 nov '13 07:37

ANWB: Schultz moet meer werk maken van verkeersveiligheid

Auteur: Pieter van den Akker

De overheid bezuinigt op de verkeersveiligheid, terwijl het aantal gewonden in het verkeer juist weer toeneemt. De ANWB eist dat minister Schultz zich daarom veel harder gaat maken voor het vergroten van de verkeersveiligheid.

Minder slachtoffers in het verkeer is al jaren een doel van de overheid, constateert verslaggever Jeroen Stans. "De daling ging hard. Vielen er in het jaar 2000 nog 1100 doden in het verkeer in Nederland, in 2011 was dat gedaald tot 661. Die snelle daling was precies wat toenmalige minister van Verkeer, Camiel Eurlings, graag zag. Hij wilde naar maximaal 500 verkeersdoden in het jaar 2020."

Ambitie raakt uit zicht
Maar die daling is bijna tot stilstand gekomen. Vorig jaar kwamen er 650 mensen om het leven in het verkeer. Dat zijn er 11 minder dan een jaar eerder. Directeur Fred Wegman van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid waarschuwde er op deze zender eerder al voor: de ambitie van de overheid raakt uit het zicht.

Guido van Woerkom, hoofd-directeur van de ANWB, wil dat de minister Schultz van Haegen snel in actie komt. "Belangrijk is dat ze de leiding weer in handen neemt. Met de andere overheden, want ze kan het absoluut niet alleen, moet ze een plan maken hoe we die 500 in 2020 daadwerkelijk gaan realiseren. Daar zijn, denk ik, voldoende mogelijkheden voor."

Provinciale wegen
"Wat in ieder geval een enorme verbetermogelijkheid is", gaat Van Woerkom verder, "zijn de provinciale wegen. We weten dat daar relatief gezien heel veel slachtoffers vallen. Ongeveer 25 procent van de slachtoffers valt daar, terwijl ze maar 6 procent van het verkeer voor hun rekening nemen. Als de minister zelf zegt dat ze een doelstelling van 500 heeft, dan is het goed dat ze ook met de provincies gaat praten hoe ze samen tot dat doel gaan komen."

Gerelateerde artikelen