Dwangbevelen en verkeersboetes mogelijk onterecht afgegeven
Honderdduizenden verkeersboetes en dwangbevelen van het Centraal Jusititeel Incasso Bureau zijn mogelijk onterecht afgegeven. Een officier van justitie die ze formeel afgeeft, blijkt ze in de praktijk nooit te zien.
Dat blijkt uit een reeks rechtszaken bij het Hof van Leeuwarden. "Het gaat vooral om dwangbevelen, dat is de belangrijkste poot van de rechtszaak", vertelt ict-journalist Brenno de Winter.
"Als je niet hebt betaald krijg je een bevel en komt er een deurwaarder bij je binnen en dan staat er een mooie handtekening van de officier van justitie op. Maar die blijkt er geautomatiseerd erop te zijn gezet. Gisteren zijn de officier van justitie doodleuk in de rechtszaal dat 'ie nooit een dwangbevel ziet, dat doet de computer."
Wie bepaalt?
Het gaat om hoe de rechtsstaat functioneert, vervolgt De Winter. "Bepaalt een computer of een officier van justitie dat dingen gebeuren? En als alleen de computer het bepaalt, wat heb je dan aan die handtekening eronder? Je zag ook dat de rechters met de vraag aan het worstelen waren. Mogelijk kunnen ze in één keer al die bevelen devalideren, zoals dat heet."
Bekeuringen
De Winter: "De rechters vroegen ook wanneer een bedrag wordt gekoppeld aan een bekeuring. Antwoord: dat doet de computer. Maar een computer is geen bestuursorgaan, dus die kan dat niet zomaar beslissen. En dit hebben wel jaren: al sinds 1993 is dit zo."
De Winter verwacht dat er in februari al een uitspraak komt in deze zaak.