Mobiliteit23 jan '13 11:48

Niet minder schade met winterbanden

Auteur: Fleur de Bruijn

Automobilisten met winterbanden rijden net zoveel schade als bestuurders zonder speciale banden voor sneeuw en gladheid.

Dit constateert Leaseplan. “Zo’n 65 tot 70 procent  van ons wagenpark is uitgerust met winterbanden en we zien geen significant verschil in de schadelast”, zegt Erik Staat, directeur marketing bij Leaseplan.

De leasemaatschappij zegt dat automobilisten met winterbanden de neiging hebben om zich verder niet aan te passen aan de weersomstandigheden, dit in tegenstelling tot bestuurders met zomerbanden.

Hulpmiddel
Staat: “Winterbanden zijn een hulpmiddel, maar uiteindelijk is het de bestuurder die bepaalt of er veilig op de weg gereden wordt. Ook als je auto is uitgerust met winterbanden moet je je snelheid gaan aanpassen aan sneeuwcondities of aan gladde wegen.”

De directeur marketing propagandeert wel winterbanden, omdat ze volgens hem veiliger zijn. “Je hebt meer grip en een kortere remweg, maar je moet wel ook je rijgedrag aanpassen aan de winterse omstandigheden en dat gebeurt te weinig.”

Verkeersschade
Volgens het Verbond van Verzekeraars zal de sneeuwval van afgelopen dagen tot zo’n twee miljoen euro extra aan verkeersschade leiden. Dit schreef Autokompas vorige week. Op dagen met veel sneeuwval (meer dan vijf centimeter), kan het aantal schadegevallen volgens de verzekeraars tot wel vijftig procent hoger liggen.

Op BNR zei Ron Adams van autoverzekeraar Allsecure dat op 15 januari, na twee dagen sneeuw, ongeveer 30 procent meer schademeldingen binnen zijn gekomen. "Dat is wel uitzonderlijk."

Vraag naar winterbanden
Op de website van het blad Automotive zegt Kwik-Fit-directeur Martin Post dat de vraag naar winterbanden door de sneeuwval direct snel opliep. De eerste sneeuwbuien van deze winter in december veroorzaakten topdrukte bij bandenbedrijven.

Begin december bleek dat het plots invallen van de winter op internet leidde tot een explosie aan advertenties voor typisch winterse artikelen zoals winterbanden. Marktplaats had op 6 december, toen werd gewaarschuwd voor veel sneeuw, 9000 reacties (aanbod en e-mails daarop) op winterbanden. Dat is 150 procent meer dan een week eerder.

Gerelateerde artikelen