Mobiliteit5 mrt '13 13:18

Vraag naar vliegreizen neemt toe

Auteur: Mijke Hurkx

De vraag naar vliegreizen is in januari verder toegenomen. Eind 2012 trok de vraag naar vliegreizen al aan na een zwakkere periode en in januari 2013 heeft die stijgende lijn zich doorgezet.

De vraag is opnieuw gestegen met 2,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. De capaciteit lag 2,2 procent hoger, meldde de internationale luchtvaartorganisatie IATA dinsdag. Over heel 2012 groeide het passagiersvervoer met 5,3 procent.  De cijfers over januari tonen volgens de IATA aan dat het herstel zich begin 2013 doorzet.

Chinees nieuwjaar
De passagiersstatistieken van januari 2012 werden sterk positief beïnvloed door het Chinese nieuwjaarsfeest, dat altijd een grote stroom reizigers op gang brengt. Dit jaar viel dat feest pas in februari. Gecorrigeerd voor dergelijke seizoensinvloeden steeg de vraag naar vliegreizen volgens IATA zelfs met 3,5 procent.

Vertrouwen in economie
Volgens IATA-topman Tony Tyler groeit het passagiersvervoer mee met het vertrouwen bij ondernemers. "In de afgelopen maanden zijn er wat positieve economische signalen gekomen uit zowel de Verenigde Staten als China en de crisis in de eurozone lijkt te zijn gestabiliseerd'', zei Tyler.

Bedreigingen
Er zijn volgens Tyler nog wel bedreigingen voor het voorzichtige herstel. "De impact van de bezuinigingen in de VS moet nog duidelijk worden en de brandstofprijzen blijven hoog.'' Toch ziet hij mogelijkheden voor aanhoudende en zelfs verder aantrekkende groei.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen