'Fijnstof omlaag of forse Europese boetes'
Als Nederland niet alles op alles zet zal het op 1 januari 2015 de Europese NO2-norm voor fijnstof niet halen. En dat kan leiden tot forse Europese boetes. Dat zegt Ivo Stumpe van Milieudefensie tegen BNR."Niet voldoen is billenkoek."
Niet alleen rondom de A13 bij Rotterdam zit veel te veel fijnstof in de lucht, in vrijwel heel Nederland zitten we fors boven de norm, concludeert een rapport van het Europees Milieuagentschap. "Minister Schultz heeft kennelijk een creatieve rekenmethode gebruikt toen het ministerie van Verkeer onlangs constateerde dat de hoeveelheid fijnstof juist was gedaald", zegt Stumpe.
Volksgezondheid
Nederland is ook volgens Bas Eickhout, europarlementariër voor GroenLinks, te weinig met volksgezondheid bezig met betrekking tot de luchtkwaliteit. "Op alle fronten moet je beleid maken en een aantal jaren geleden is besloten het beleid bij verkeer de verkeerde kant uit te laten werken. En dat is echt een probleem."
Eickhout vreest dan ook de gevolgen voor de volksgezondheid, zeker in een dichtbevolkt land als Nederland. "Fijnstof heeft gevolgen voor astmapatiënten en voor de gezondheidskosten voor Nederland. Deze overschrijding van de normen is erg. We hebben overal veel verkeer. We hebben moeite om gewoon schone lucht te bieden voor ons allemaal en dat betekent dat er aanvullend beleid nodig is."
Dat het fijnstofprobleem niet erg serieus genomen wordt, bleek volgens Eickhout ook uit het Kamerdebat over verhoging van de maximumsnelheid. "Dat debat leek er alleem maar over te gaan dat hard rijden zo fijn is. Bijna niemand legde toen de link met het feit dat een auto die harder rijdt, meer verbrandt, inefficiënter rijdt en meer uitstoot."
Afrekenen
"De minister houdt van optimisme en doorrijden, en zij gaat net zo lang rekenen tot het klopt", constateert Stumpe. "Maar uiteindelijk zal Europa ons afrekenen op de metingen en niet alleen op optimistische voorspellingen. Ik denk dat we daar echt spijt van gaan krijgen." Stumpe vindt het dan ook niet meer dan redelijk als de rechter morgen besluit dat de maximumsnelheid op de A13 bij Rotterdam wordt teruggeschroefd naar 80 kilometer per uur.
"De minister gaat ervan uit dat de elke nieuwe generatie auto's veel schoner is dan de vorige en dat we allemaal een nieuwe auto hebt gekocht. Maar we weten allemaal dat een auto meer gaat verbruiken en meer gaat uitstoten dan op het label staat. En dat leidt tot dit soort overschrijdingen."
Twintig dagen
"Uit de metingen blijkt dat de schadelijke stoffen enorm zijn toegenomen, ondanks de belofte van de minister dat het schoner zou worden. Dat kost de bewoners van langs de A13 twintig dagen van hun leven. "Ik vind dat heel schokkend, als je kijkt dat de winst van de automobilist 27 seconden is en de omwonende gemiddeld er toch behoorlijk in levenskwaliteit en levensduur op achteruitgaat, is dat een hele cynische berekening als je als minister vindt dat dat de moeite waard is."
Maar ook op het platteland zitten Nederlandse gemeenten ruim boven de zogenaamde NO2-norm van het Europees Milieuagentschap. Nederland hoort per 1 januari 2015 te voldoen aan die NO2-norm. Nu zitten we nog op heel veel plekken daarboven en als we daar niet aan gaan voldoen staan ons echt forse boetes te wachten. We hebben al eerder uitstel gehad en voor nieuw uitstel is geen ruimte. Niet voldoen is billenkoek en dat wordt heel duur."