Mobiliteit10 nov '14 15:12

Elektrisch rijden: 'net zo veel fijnstof als bij benzine'

Auteur: BNR Webredactie

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat elektrische auto’s nauwelijks minder fijnstof produceren dan benzineauto’s. Presentator Wouter Karssen van de Nationale Autoshow heeft wel wat kanttekeningen.

Het onderzoek is uitvoerd door Transport & Mobility Leuven, opgericht door de Koninklijke Universiteit Leuven en TNO.

Elektrische auto’s stoten weliswaar geen uitlaatgassen uit, maar fijnstof komt bij alle auto’s ook vrij door slijtage aan de remmen, banden en het wegdek. Doordat elektrische auto’s vaak zwaarder zijn dan niet-elektrische auto’s komt er bij deze zaken relatief veel fijnstof vrij. Elektrische auto’s zijn zwaarder vanwege de batterijen aan boord. Intussen zijn benzine- en dieselauto’s de laatste jaren steeds minder fijnstof gaan uitstoten.

De onderzoekers zetten naar aanleiding van hun resultaten vraagtekens bij het fiscaal stimuleren van elektrisch rijden.

Toch vallen er wel kanttekeningen bij het onderzoek te plaatsen, zegt Wouter Karssen, presentator van de Nationale Autoshow. “In een elektrische auto rem je ook door energie terug te winnen – de elektromotor werkt dan in feite als een dynamo. Dan komt er helemaal geen fijnstof vrij.”

Schepnetje
Bovendien, zegt Karssen, gaat het om een theoretisch literatuuronderzoek. “Ze hebben niet met een schepnetje naast elektrische auto’s gestaan om de fijnstof te meten. Dat is natuurlijk ook heel lastig.”

Is het dan wel terecht om naar aanleiding van deze resultaten te discussiëren over de fiscale stimulering van elektrische auto’s? Karssen: “Sowieso is het natuurlijk goed dat erover wordt nagedacht. Een zwaardere auto gebruikt gewoon meer energie met accelereren en snelheid houden. Elektrische-auto-accu’s voegen gewoon een bak gewicht toe. Het goede aan dit onderzoek is dat ze het in ieder geval aan de kaak stellen, maar je mag er best wat vraagtekens bij hebben of het honderd procent klopt.”

Gerelateerde artikelen