Volgens de VID helpen de recente maatregelen de Coentunnel niet. Patrick Potgraven, van de Verkeersinformatiedienst, legt uit dat het misschien nog wel wat vroeg is om een al te definitieve conclusie te trekken. "Sinds meer dan een week zijn er maatregelen getroffen om het aantal ongevallen in de tunnel – we hebben het over de buitenring van noord naar zuid – wat te beperken. Maar met drie ongevallen alleen op woensdagmiddag lijkt het vooralsnog niet al te veel te helpen."
De maatregelen die zijn getroffen, zijn onder meer het aanpassen van de belijning en het aanpassen van de verlichting. "Dat zijn maatregelen die men zo kon treffen. De tunnel is wat hoger en daardoor lijkt hij wat smaller. Maar vooral ook de aanwezigheid van een knooppunt net na de tunnel, zorgt er voor dat automobilisten het toch lastig vinden om die tunnel te berijden."
Oude Coentunnel
Wat definitief gaat helpen
is dat straks de oude Coentunnel klaar is, zegt Potgraven. En dat moment ligt ergens begin volgend jaar. "Dan kan de oude Coentunnel weer in gebruik worden genomen en dan wordt deze tunnel alleen
gebruikt worden als wisselbaan. Dat betekent dat hij soms in noordelijke en
soms in zuidelijke richting open zal zijn. Dan krijgt het verkeer meer ruimte
en dat zou wel eens de definitieve oplossing kunnen zijn."
Tot die tijd blijft het gewoon opletten en kan er weinig aan worden gedaan, zegt Potgraven. "Maar feit blijft dat die tunnel dus regelmatig op slot moet ook omdat die tunnel valt onder de nieuwe wetgeving tunnelveiligheid. Dat betekent dat er in de tunnel zelf geen file mag ontstaan. De tunnel wordt dan afgesloten zodat de file voor de tunnel staat. Je merkt gewoon dat steeds meer automobilisten de buik vol hebben van die tunnel. Zeker op woensdag toen de tunnel drie keer achter elkaar op slot moest."
Het enige alternatief is via de Zeeburgtunnel te rijden. "Maar op het moment dat die tunnel dicht gaat, zit je zo dicht op knooppunt Coenplein dat het daar ook direct vast staat. Dus dat schiet ook niet op."